Hlavní obsah

Německo hlásí: MS ve fotbale je připraveno

PRAHA

Magická hranice sta dní do začátku fotbalového mistrovství světa v Německu se zlomí ve středu. Další ze sportovních vrcholů odstartuje 9. června a mezi elitou bude po šestnácti letech i česká reprezentace. V Německu finišují závěrečné přípravy a pořadatelé sebevědomě prohlašují, že je už nic nemůže zaskočit.

Foto: Sport.cz

Podle Franze Beckenbauera by mohl fotbalový šampionát začít zítra.

Článek

"Šampionát může začít klidně zítra," prohlásil šéf organizačního výboru Franz Beckenbauer poté, co před pár dny v New Yorku dokončil maratón návštěv všech 31 zúčastněných zemí.

Pro Německo, které naposledy šampionát hostilo před 32 lety, má mistrovství zvláštní význam: skvěle zorganizovaný šampionát, během kterého budou přijata nejpřísnější opatření proti hrozbě teroristických útoků, má nechat definitivně zapomenout na předloňskou korupční aféru kolem sudího Roberta Hoyzra. Právě přehlídka nejlepších reprezentačních mužstev má Německu vrátit všeobecný respekt.

Pořadatele v polovině uklidnila zpráva Mezinárodní fotbalové federace, podle které je zajištěna absolutní bezpečnost na všech 12 stadiónech, kde se od 9. června bude mistrovství hrát.

Přitom ještě v lednu studie německé nadace na ochranu spotřebitelů tvrdila, že stánky v Berlíně, Lipsku, Gelsenkirchenu a Kaiserslauternu mají vážné bezpečnostní nedostatky. Výzkum se zaměřil na schopnost konstrukcí stadiónů odolat tlaku davu v případě, že by v ochozech vypukla panika.

Finální úpravy po skončení bundesligy

Neštěstí by prý v tom případě hrozilo především na Olympijském stadiónu v Berlíně, který bude hostit finále šampionátu, v Gelsenkirchenu a Lipsku. Problémy tam mají i s protipožárními opatřeními a únikovými východy, což je vážným nedostatkem také v Kaiserslauternu. Nadace shledala nedostatky také v arénách v Hamburku, Frankfurtu nad Mohanem, Stuttgartu a Dortmundu. Přitom rekonstrukce stadiónů určených pro mistrovství si vyžádala náklady ve výši 1,5 miliardy eur.

I přes poslední povzbudivé zprávy ale organizátoři mistrovství prý ani na okamžik nepoleví v maximálním nasazení. Stále před nimi je dost práce. Už nyní se chystají na to, že po skončení bundesligy v polovině května mimo jiné musejí připravit stadióny na finální úpravu.

Organizátoři například rozšíří prostory na tribunách a pracovní místnosti v útrobách stadiónů pro zástupce médií, kterých se na šampionát chystá deset tisícovek. Zvětší se i parkovací plochy. O hladký chod mistrovství se mají starat i čtyři tisíce speciálně vyškolených dobrovolníků.

Obavy z anglických rowdies

Problémoví fanoušci ze zahraničí a rozmáhající se rasismus na stadiónech nyní možná nejvíc ze všeho straší německé hostitele. Na mistrovství se prý chystá například až na 100 tisíc obávaných anglických fanoušků a přestože policie zakázala během mistrovství výjezd ze země třem tisícovkám nejobávanějších rowdies a na hranicích budou zpřísněné kontroly, obavy na německé straně zůstávají.

Především z toho, že se početné tábory znesvářených stran, jejichž fanoušci nezískají lístky na utkání, mohou střetnout u velkoplošných obrazovek. Němci věří, že se jim během mistrovství podaří vymýtit i násilí na stadionech a především rasistické výpady diváků.

Mementem zůstává příběh kamerunského útočníka španělské Barcelony Samuela Eto'a, který o víkendu během duelu v Zaragoze musel snášet urážlivé hučení. Rasismus prý nebude mít během německého mistrovství na tamních stadiónech místo.

Reklama

Související témata: