Hlavní obsah

Trenér německých fotbalistů Klinsmann rozčílil Beckenbauera

Düsseldorf

Šéf organizačního výboru fotbalového mistrovství světa Franz Beckenbauer se rozčílil na kouče německého národního týmu Jürgena Klinsmanna. Ten odjel domů do Kalifornie místo toho, aby se v pondělí a v úterý v Düsseldorfu zúčastnil schůzky zástupců všech 32 zemí startujících na MS.

Foto: čtk

Šéf organizačního výboru fotbalového MS Franz Beckenbauer

Článek

Když se to Beckenbauer dozvěděl, byl velmi rozhořčený a zklamaný. "Je neuvěřitelné, že tady není. Jako pořadatelská země u toho musíte být. Nechci o tom už víc mluvit, protože čím víc o tom přemýšlím, tím drastičtější by byl můj výběr slov," láteřil Beckenbauer.

Na jednání o technických záležitostech přijelo 21 trenérů národních týmů. "Jsou tady skoro všichni trenéři. Carlos Alberto Parreira přijel z Brazílie, Sven-Göran Eriksson z Anglie, ale náš hlavní kouč tady není," zdůraznil šéf pořadatelů.

Brückner v Německu chybí

Schůzky v Düsseldorfu se účastní mimo jiné kouč italské reprezentace Marcello Lippi, trenér Francouzů Raymond Domenech nebo Nizozemec Marco van Basten. Kouč české reprezentace Karel Brückner do Německa nepřijel, ČMFS na jednání zastupují Petr Fousek, Jaroslav Dudl, Lukáš Tuček, Miroslav Liba a Michal Valtr.

Manažer německé reprezentace Oliver Bierhoff se kouče zastal a snažil se vysvětlit, že společně s asistentem trenéra Joachimem Löwem řeší všechny záležitosti za Klinsmanna. Mimo jiné chtějí prosadit návrh na prodloužení nominační uzávěrky z 15. května na konec měsíce.

Za Beckenbauerovou kritikou se podle Bierhoffa skrývají jeho osobní pocity. "Mistrovství světa je jeho dítě, proto tady chce německého kouče. Ale při pohledu na témata, o nichž se bude jednat, není Klinsmannova osobní přítomnost nezbytná," vysvětlil autor vítězné branky z finále mistrovství Evropy v roce 1996, která připravila české fotbalisty o titul.

Asamoahova účast na MS není ohrožena

Během dvoudenního jednání budou účastníci schůzky podrobně informováni o nejrůznějších činnostech, které budou provázet mistrovství světa. Dnešní program je věnován dopingu a zajištění léčebné péče o účastníky šampionátu. FIFA nařídila, aby všichni fotbalisté před šampionátem prošli lékařskou prohlídkou, zaměřenou na srdeční činnost a krevní oběh.

Šéf lékařského týmu FIFA Jiri Dvorak však zdůraznil, že žádný fotbalista kvůli tomu nepřijde o účast na šampionátu. Mohlo by se to týkat například útočníka německé reprezentace Geralda Asamoaha, který má vrozenou srdeční vadu.

Na fotbalových trávnících v důsledku selhání srdce zemřeli mimo jiné Kamerunec Marc-Vivien Foe nebo Maďar ve službách Benfiky Lisabon Miklos Fehér. Aby se opakování podobných událostí zabránilo, budou účastníci schůzky jednat i o použití defibrilátorů při první pomoci.

Reklama

Související témata: