Hlavní obsah

Bohaté kluby chtějí od FIFA stamilióny za start hráčů na MS

Mezinárodní fotbalová federace FIFA by podle názoru nejbohatších evropských klubů sdružených ve skupině G14 měla zaplatit 200 miliónů eur klubům, jejichž hráči se představí na mistrovství světa v Německu. Řekl to předseda Bayernu Mnichov Karl-Heinz Rummenigge v rozhovoru pro časopis Wirtschaftswoche, který vyjde v pondělí.

Článek

"Jeden reprezentant si v dobrém klubu vyžádá náklady přibližně 10 000 eur na den," řekl šéf bavorského velkoklubu. Podle bývalého německého reprezentanta dostanou na mistrovství světa od FIFA všichni peníze: pořádající země, účastnické svazy i hráči. Jen kluby se prý "vrátí domů s nulou, a v nejhorším případě se jim ještě hráč zraní".

Osmnáctka evropských klubů sdružených v G14 navíc požaduje, aby FIFA hráče startující na šampionátu pojistila. Podle současné praxe fotbalisty pojišťují národní svazy.

"Škody, které klubům kvůli zraněním reprezentantů v minulých deseti letech vznikly, se pohybují kolem 860 miliónů eur," řekl Rummenigge, jenž věří, že v otázce pojištění se kluby s FIFA dohodnou. "U odškodnění to ale vypadá jinak. Když FIFA nepřijde s přijatelným návrhem, budeme muset věc předat soudu," uvedl.

Blatter: Bohatí chtějí další peníze

Šéf FIFA Sepp Blatter nedávno zástupcům klubů z G14 vzkázal, že je připraven s nimi vést v této věci "válku". "Když jsou bohatí, proč žádají o další peníze? To by byl svět vzhůru nohama," uvedl Blatter. Varoval kluby, že pokud odmítnout uvolnit hráče k reprezentačním zápasům, mohou být vyřazeny z mezinárodních soutěží.

G14 v současnosti podporuje žalobu belgického klubu Charleroi, který chce na FIFA vysoudit odškodnění 616 tisíc eur za zranění marockého reprezentanta Abdelmažída Oulmersa v zápase s Burkinou Faso v listopadu 2004.

Reklama