Hlavní obsah

Na fotbalovém MS budou chybět Morientes i Kuranyi

BERLÍN

Většina trenérů si podobně jako Karel Brückner schovala nominaci na fotbalové mistrovství světa až na poslední den před pondělní uzávěrkou. Překvapení se však na soupiskách objevilo jen málo. Těmi největšími jsou pravděpodobně absence dvou známých útočníků - Španěla Fernanda Morientese a Němce Kevina Kuranyiho.

Foto: www.champ-league.by.ru

Fernando Morientes

Článek

Žádnou senzaci nepřinesla nominace největšího favorita z Brazílie, v mužstvu jsou všechny největší hvězdy, včetně deseti obhájců titulu.

Morientes z FC Liverpool patří s 26 góly k nejlepším střelcům španělské historie, ale na svůj třetí světový šampionát nepoletí. Trenér Luis Aragones usoudil, že se mu nehodí do koncepce, a spolu s dalšími třemi hráči ho vyškrtl ze širší nominace. Španělům teď zbyli jen tři klasičtí útočníci - Raúl z Realu, Torres z Atlétika Madrid a Villa z Valencie.

Kuranyi ze Schalke loni nevynechal ani jeden z patnácti německých zápasů, ale v rozhodujícím okamžiku na něj trenér Jürgen Klinsmann "zapomněl". Naopak se do mužstva poprvé od prohraného utkání s Českou republikou na Euru 2004 vrací obránce Jens Nowotny z Leverkusenu. Nováčkem ve výběru hostitelské země je dortmundský záložník David Odonkor. V polské sestavě zase chybí brankář Jerzy Dudek, jenž loni vychytal Liverpoolu trofej v Lize mistrů, ale tuto sezonu proseděl na lavičce.

Ševčenko marodí s kolenem

Fotbaloví fanoušci se budou učit i další nová jména. V nominaci Srbska a Černé Hory se vůbec poprvé objevil záložník Ivan Ergič, pocházející z Austrálie, který zaujal trenéra Iliju Petkoviče svými výkony v barvách Basileje. Nabitý program čeká obránce Bastu z Crvene Zvezdy a útočníka Vučiniče z italského Lecce, neboť oba jsou zároveň v nominaci na závěrečný turnaj mistrovství Evropy do 21 let, které se hraje na konci května v Portugalsku.

Tam si vyzkoušejí formu i tři nováčci ukrajinského týmu - náhradní gólman Pjatov z Poltavy, obránce Čirginskij z Doněcka a útočník Milevskij z Dynama Kyjev. V zemi, jejíž tým bude hrát na MS vůbec poprvé, však poutá mnohem větší pozornost Andrej Ševčenko. Útočník AC Milán a majitel Zlatého míče z roku 2004 totiž od začátku května marodí s poraněným kolenem, přesto ho trenér Oleg Blochin nominoval.

Brazílie bez překvapení

Bez překvapení je nominace fotbalistů Brazílie. Trenér Carlos Alberto Parreira dnes pozval všechny své nejzářivější hvězdy, včetně deseti členů zlatého týmu z minulého šampionátu. Čtyři roky starý titul mistrů světa přiletí do Německa obhajovat brankáři Dida a Rogerio Ceni, obránci Cafú a Roberto Carlos, záložníci Edmílson, Emerson, Gilbeto Silva, Kaká a útočníci Ronaldo a Ronaldinho. Cafú a Ronaldo mají dokonce i zlaté medaile z roku 1994, kdy mužstvo také sestavoval Parreira. V nominaci je 21 hráčů z evropských soutěží a jen dva, brankář Rogerio Ceni a záložník Ricardinho, z brazilské ligy.

S Italy přijede i brankář Gianluigi Buffon z Juventusu Turín, který se objevil v nominaci navzdory podezření ze sázení na fotbalové zápasy. Pokud by při dalším vyšetřování vyšly najevo informace, které by kouče Marcella Lippiho donutily vyřadit Buffona z národního týmu, mohl by ho nahradit jen s odvoláním na gólmanovo zranění. S Italy se čeští reprezentanti utkají 22. června.

Ve švýcarské nominaci je i sparťanský útočník Mauro Lustrinelli. Přestože byl v klubu často náhradníkem a na jaře vstřelil pouze tři góly, trenér Köbi Kuhn na něj nezapomněl. Třicetiletý střelec dosud v národním týmu odehrál pět zápasů, na trefu ještě čeká.

Reklama