Hlavní obsah

Sezóna snů dovedla teenagera Fábregase na šampionát

PRAHA

Za deset měsíců se mu obrátil život. První sezóna v anglické Premier League, úvodní pokus ve španělské reprezentaci, velkolepé chvíle v Lize mistrů, v níž si v dresu Arsenalu zahrál i finále. A teď mistrovství světa... Za necelý rok Francesc Fábregas oslnil fotbalový svět. A to mu na začátku května bylo teprve devatenáct.

Článek

"Minulý šampionát jsem viděl doma v televizi, ve snu by mě nenapadlo, že v Německu budu u toho. Život dokáže překvapit," říká hvězda londýnského velkoklubu. Sezónu přitom Francesc, zvaný Cesc, začínal na lavičce náhradníků. Číhal na velkou šanci v ďábelsky silné konkurenci. Od kouče Wengera ji dostal. Naložil s ní velkolepě.

Nemohl ho minout ani premiérový reprezentační start. "Díky, že mi trenér Aragones dal šanci. Už v osmnácti. Jsem velmi hrdý," pravil mladičký Katalánec po svém debutu v úvodu března proti Pobřeží Slonoviny (3:2). "Ale musím se ještě zlepšovat," plánoval a snad ani netušil, nakolik se mu vbrzku podaří slova naplňovat.

Stal se hvězdou Champions League. Vyprovodil z ní i Juventus. Dal gól, na druhý nahrál. Až ve finále smělého teenagera i s celým oslabeným Arsenalem utavila Barcelona, ale roli trumfu zkusí přijmout v dalším velkolepém fotbalovém divadle v Německu.

Ví, co zlepšovat

Zdobí ho jedinečná míčová technika, přehled, drzost, s níž velí k tahu na bránu. Ví ale, co zlepšovat. "Slabá levačka, horší hra hlavou, toho je," míní.

Kudy vedla cesta k úspěchu z barcelonské fotbalové školy? V šestnácti jako dorostenec opustil katalánský velkoklub. Podepsal Arsenalu. "Bylo to těžké rozhodování, když jsem měl opustit Španělsko, rodinu."

Ale nemusí litovat. Spíše přemítá, co s konkurencí v nabité španělské záloze. Xavi a Iniesta, jeho idoly, budou zároveň rivaly. "Záleží na situaci. Můžeme hrát všichni naráz," přechází téma k možné polemice mladík, který zápolí na dálku s Argentincem Messim z Barcelony o nepsané prvenství mezi světovými teenagery na fotbalových trávnících.

Na MS možná dojde i na vzájemný souboj. Nepočítá, že by Španělé mohli skončit třeba už v základní skupině. "Jsme vítězný tým," vzhlíží k příštím týdnům Fábregas.

Reklama

Související témata: