Hlavní obsah

Na úvod MS souboj gigantů: Raúl proti Ševčenkovi

Václav ProcházkaPrávo

Souboj ofenzívních velikánů může ozdobit základní část mistrovství světa v Německu: Raúl versus Ševčenko hned v prvním duelu skupiny H Španělsko-Ukrajina. Smělé plány útočit na nejvyšší pozice Španělé nikdy nenaplnili, ač na šampionátu hráli už jedenáctkrát. Nanejvýše byli čtvrtí v roce 1950. Zlomí prokletí MS tým hvězd, vedený tentokrát Luisem Aragonesem?

Článek

"Jsme favority skupiny. Ale taky Ukrajinci. Pozor na ně, jako první z Evropy měli mistrovství jisté," říká Aragones.

Ve výběru jsou i uzdravené opory Raúl z Realu Madrid a Xavi z Barcelony. První z nich si v listopadu poranil koleno a snaží se vrátit do formy, jež nedává spát věhlasným gólmanům.

"Naše skupina začíná později než jiné, máme víc času," libuje si kouč, zvláště když Xaviho potkalo podobné zranění, na hřiště se vrátil po pěti měsících nedávno.

Do nominace se naopak nevešel Morientes. Liverpoolský kanonýr přišel o možnost hrát na svém třetím MS. Aragonesovi zbyli jen tři klasičtí útočníci - vedle Raúla Torres z Atlétika a Villa z Valencie. Ale s nabitou zálohou, v níž může nasadit i objev sezóny Fábregase z Arsenalu, se nemusí bát nikoho nejen ve skupině.

UKRAJINA

Zažije premiéru na mistrovství. A start bude ostrý jak břitva - proti Španělům. "Skupina je ale o. k., jen nesmíme nic podcenit," připomíná trenér Oleg Blochin, kdysi věhlasný útočník sovětské sborné. Spoléhá na giganta ukrajinského fotbalu Andreje Ševčenka. Ale dá se dohromady do 14. 6., kdy se Ukrajinci poprvé ukážou na světové scéně?

Na počátku května v ligovém utkání v Parmě si poranil postranní vaz v koleni a první odhady zmiňovaly pětadvacetidenní dobu léčby. Přišel o závěr marného milánského boje o italský titul. Že by chyběl v nominaci na MS, si ale nikdo nedokázal představit. S ním reprezentace může být černým koněm šampionátu.

Vedle majitele Zlatého míče z roku 2004 sváděl boj s časem i brankář Dynama Kyjev Olexandr Šovkovskij, jenž měl zlomenou klíční kost. Ze západní Evropy dorazí vedle Ševčenka útočník Leverkusenu Voronin.

TUNISKO

Tým nabitý legionáři, celkem jich je ve výběru 18, má k dispozici kouč Roger Lemerre, jenž na minulém šampionátu vyhořel na lavičce obhájců zlata z Francie. Do Německa bere i oporu obrany Ajaxu Trábilsího nebo krajánky z ostrovů: Džajdího z Boltonu a Namúšího z Glasgow Rangers. Nechybí naturalizovaný Brazilec Santos, který je s 18 góly v pouhých 28 zápasech aktuálně nejlepším střelcem země, jež je mistrem Afriky z roku 2004, ale na MS třikrát marně usilovala o průnik ze skupiny.

SAÚDSKÁ ARÁBIE

Brazilský kouč Marcos Paqueta dal dohromady výběr výhradně z hráčů z domácí soutěže. Třiadvacítce reprezentantů vévodí útočník Samí Džábir - bývalý legionář z Wolverhamptonu bude startovat na čtvrtém MS za sebou. Bude tak i nadále u všech startů týmu této země mezi elitou. Nechybí zkušený brankář Muhammad Dajía. I on byl u historického úspěchu týmu: při saúdskoarabské premiéře na MS proklouzl v roce 1994 do osmifinále, když porazil i Belgii, ale vypadl se Švédy.

Program skupiny H
14. 6. v 15.00 ŠPANĚLSKO-UKRAJINA Lipsko
14. 6. v 18.00 TUNISKO-SAÚDSKÁ ARÁBIE Mnichov
19. 6. v 18.00 SAÚDSKÁ ARÁBIE-UKRAJINA Hamburk
19. 6. v 21.00 ŠPANĚLSKO-TUNISKO Stuttgart
23. 6. v 16.00 SAÚDSKÁ ARÁBIE-ŠPANĚLSKO Kaiserslautern
23. 6. v 16.00 UKRAJINA-TUNISKO Berlín

Reklama