Hlavní obsah

Experti: Kostarika zaostává hlavně v taktice

PRAHA

Tým výborných individualit, který ale za absolutní světovou špičkou zaostává hlavně kvůli tomu, že mu chybí patřičná taktická vyzrálost. Tak hodnotí experti v anketě ČTK tým Kostariky, úterního soupeře české reprezentace v přípravném utkání v Jablonci.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Kouč Karel Brückner udílí pokyny při tréninku české fotbalové reprezentace v Seefeldu.

Článek

Ivan Mráz, bývalý fotbalový reprezentant, který žije v Kostarice už téměř dvacet let, kostarický fotbal charakterizoval jako určitou odnož jihoamerického se spoustou kliček a technických kousků. "Ale všechno je to takové trochu nedotažené. Navíc nikdy nehraje celé mužstvo naplno devadesát minut, ve hře jsou patrné velké výpadky," popsal své zkušenosti s úterním soupeřem českého týmu v dnešním rozhovoru s ČTK.

Za největší slabinu považuje střed obrany, který prý působí poněkud těžkopádně. Také brankáři prý nesplňují světové parametry. "Mají sice zázračné zákroky, ale také pouštějí snadné góly," řekl Mráz. A na otázku, co na Kostaričany nejvíc platí, odpověděl bez váhání: "Presink. Ten opravdu nemají rádi."

S Mrázem souhlasil i Michal Bílek, od neděle novopečený trenér plzeňských fotbalistů. Ten před čtyřmi lety v kostarickém klubu Cartaginés načal svoji trenérskou kariéru, když zde vystřídal Josefa Pešiceho. Také podle Bílka jsou Středoameričané technicky na výši a umějí improvizovat, ale největší nedostatky mají právě v taktice.

Mají v sestavě několik výrazných individualit

"Reprezentaci ale mají podle mého názoru docela silnou, i když náš výběr je kvalitativně samozřejmě výš. Co jsem poznal už přímo v Kostarice, pokaždé tam měli mezery v taktice a velké problémy byly i s disciplínou. V kostarické lize jsou možná tak tři týmy, které by mohly hrát první ligu u nás," uvedl Bílek.

Upozornil ale na to, že v kostarické reprezentaci je řada výrazných individualit. Poukázal hlavně na útočníka Paula Wanchopeho - bývalý hráč Manchesteru City a Málagy si v reprezentaci udržuje výtečnou bilanci, v 68 zápasech nasázel 43 branek. "To je opravdu famózní hráč. Má skvělou postavu, je vysoký a urostlý. Dost těžko se brání," varoval Bílek na dálku české reprezentanty.

Mráz ale Kostarice velké šance na mistrovství nedává. "Kostarika má štěstí, že je FIFA zóně Severní a Střední Ameriky příznivě nakloněna a dává jí tři a půl místa. V Evropě je hodně mnohem silnějších týmů, které se na mistrovství světa nedostaly," řekl Mráz, který v Kostarice vedl několik klubů a momentálně tam řídí fotbalovou školu.

Poslouchat taktiku se jim nechce

Naopak Bílek, který před 16 lety na mistrovství světa v Itálii pomohl k vyřazení Kostariky v osmifinále, tým předčasně neodepisuje. "Díru do světa v Německu asi neudělají, ale ze skupiny by postoupit mohli. Ekvádor a Polsko jsou hratelní soupeři, s Německem to samozřejmě bude o něčem jiném," uvažoval Bílek.

Josef Pešice má také zkušenosti z koučování v Cartagu. Zde vedl i Dannyho Fonseku, který je dodnes největší hvězdou tamního klubu. "Může hrát podhrotového hráče, ale stejně tak dobře i na hrotu," upozornil na fotbalistu, jenž patří mezi střední generaci, která pomalu přebírá žezlo v týmu. Prim ale v kostarické reprezentaci prý stále hrají staří mazáci: útočník Wanchope, stoper Marín a záložník Solis.

"Když postupovali na minulý šampionát, měli velmi silný tým. Dokázali hrát vzácně kolektivně a v kvalifikaci sehráli řadu výborných zápasů," zavzpomínal český trenér, podle něhož kostarický fotbal tíhne k jihoamerickému pojetí. "Technicky a individuálně bývají výborně připraveni. Ale poslouchat taktiku se jim moc nechce, rádi upozorňují sami na sebe," dodal Pešice

Reklama

Související témata: