Hlavní obsah

Lokvenc vystřelil Česku výhru nad Kostarikou

JABLONEC

I v předposlední přípravě na mistrovství světa česká fotbalová reprezentace zvítězila. Na zrekonstruovaném stadiónu v Jablonci porazila v úterý dalšího účastníka MS Kostariku 1:0. Jediný gól vstřelil v závěru utkání střídající Vratislav Lokvenc. V generálce na šampionát se Češi představí v sobotu v Praze, soupeřem jim bude Trinidad a Tobago.

Článek
Fotogalerie

Předposlední příprava na zrekonstruované jablonecké Střelnici táhla, šestitisícové tribuny byly plné. Po slavnostním výkopu dvojice českých legend Josef Masopust - Václav Halama se do útoku podle očekávání vrhli domácí.

Trenér Brückner poslal do hry vesměs náhradníky, ze základní jedenáctky nechyběl jen stoper Rozehnal a s kapitánskou páskou hrál na hrotu Jan Koller. Kostarika se prosazovala výjimečně, ale když už se dostali hosté do útoku, bylo to po pravé straně. Tam nebyl příliš jistý Martin Jiránek.

Český tým si vytvářel šance, ale do úspěšného zakončení se nedostal. Roh Jarolíma podběhl gólman Mesen, ale Štajner v akrobatické pozici netrefil. Pak předvedl další chybu Jiránek, ale Gonzales neprostřelil Blažka. Po půl hodině měli Češi štěstí, když se po obranném zákroku Rozehnala míč odrazil znovu k soupeři, ale Wanchope byl ke své smůle v ofsajdu.

V závěru poločasu se ke slovu znovu dostali domácí, Rozehnal ale trefil jen boční síť a střela Poláka byla zblokovaná na roh.

Pět střídání v poločase

Do druhé půle trenér Brückner vystřídal oba krajní obránce, poslal do hry záložníky Poborského a Sionka, na hrotu Štajnera nahradil Baroš. Ale stejně jako v prvním poločase nebyl na pravé straně jistý Jiránek, po přestávce jej napodobil Grygera. Obránce Ajaxu Amsterodam mohl být rád, že rozhodčí po jeho souboji s Gomezem v pokutovém území odpískali Kostarice ofsajd.

Hosté byli aktivnější, střelu Centena v posledním okamžiku zblokovala obrana a trenér Brückner jen pobízel své svěřence k aktivnějšímu napadání. Domácí měli stejně jako v prvním poločase více ze hry, ale nedařilo se jim vstřelit gól. Po centru Poborského se netrefil hlavou Baroš.

A znovu hrozila Kostarika. Po faulu Kováče napřáhl Gomez a parádní zákrok musel předvést Blažek. Domácím vázla kombinace, prostřídaná sestava produkovala příliš velké množství nepřeností.

Lokvenc vystřelil výhru

Vysvobození přišlo až osm minut před koncem, kdy se hlavou prosadil střídající Vratislav Lokvenc. Jeho gól se rozhodl oslavit po svém jeden z domácích příznivců, který se přes bariéry vydal na hrací plochu. Tam jej zpacifikovala pořadatelská služba.

Kostarika si sice v neděli odvezla debakl 0:4 z přípravy na Ukrajině, ale v Jablonci jí český výběr vstřelil jediný gól. Ten ale stačil k vítězství. V generálce na šampionát čeká na český národní celek v sobotu Trinidad a Tobago, utkání se hraje v Praze na Letné.

Česká republika - Kostarika 1:0 (0:0)
Branka: 82. Lokvenc. Rozhodčí: Bede - Székely, Szpisják (všichni Maď.). ŽK: González (Kostarika). Diváci: 6244 (vyprodáno).
ČR: Blažek - Jiránek (46. Grygera), Kováč, Rozehnal, Mareš (46. Jankulovski) - Jarolím (46. Poborský), Polák (46. Sionko), Heinz, Plašil - Štajner (46. Baroš), Koller (71. Lokvenc). Trenér: Brückner.
Kostarika: Mesén - Martínez (67. Drummond), Umaňa, Sequeira, Marín - Fonseca, Solis (67. Azofeifa), Centeno (78. Bolaňos), González (67. Badilla) - Wanchope (87. Bernard), Gómez (78. Núňěz). Trenér: Guimaraes.

Reklama

Související témata: