Hlavní obsah

Čech: Chtěl jsem ladit se svojí manželkou

Veleúspěšnou sezónu má za sebou vítěz ankety Zlatý míč a brankář české fotbalové reprezentace Petr Čech. Se svým klubem Chelsea opět dominoval anglické lize a k tomu byl vyhlášen nejlepším gólmanem světa. Dopracováno ale ještě nemá. Vrchol sezóny i jeho dosavadní kariéry má v podobě nadcházejícího mistrovství světa v Německu ještě před sebou.

Článek

Jak moc jste dopředu počítal s vítězstvím v anketě Zlatý míč?

Abych řekl pravdu, moc jsem s vítězstvím nepočítal. Chtěl jsem se nechat překvapit. Ale teď před mistrovstvím světa to pro mě ani nebylo prioritou.

Ale určitě vás vítězství teší..

Když se podívám na složení národního mužstva, tak určitě ano. Takové věci člověku nikdy nezevšední.

Kdo byl podle vás nejlepším českým fotbalistou uplynulého roku?

Je těžké vybrat jedno jméno. Vynikající sezónu mělo více hráčů. Třeba Pavel Nedvěd, který vyhrál s Juventusem titul v Itálii. Lídrem svého týmu byl i Tomáš Ujfaluši ve Fiorentině. České národní mužstvo táhl na mistrovství světa zase Tomáš Rosický. Byl vynikající a dal důležité góly. Bohužel měl smůlu na zranění a s Dortmundem se nedostal do pohárů.

Vadil vám termín vyhlášení ankety?

Bohužel to vyšlo na den volna, který jsme dostali. Hodně hráčů nevidělo dlouho svoje rodiny a děti se na ně těšily. Ale i Pavel Nedvěd říkal, že to musíme respektovat, i když nám to vzalo odpoledne a to neříkám jenom proto, že jsem Zlatý míč vyhrál. Ale taková ankety si jistě zaslouží důstojné vyhlášení a dnešní večer se, myslím si, povedl. Bylo vidět, že se lidi dobře baví.

Máte jiný oblek než většina reprezentantů, to byl záměr?

Nechtěl jsem s klukama vypadat stejně a chtěl jsem taky ladit se svojí manželkou.

Jak moc je daleká cesta ke Zlatému míči pro nejlepšího hráče v Evropě?

To je hodně daleká cesta. Nevím, jestli jí můžu někdy ujít. Mojí prioritou to ale není. Rád bych si udržel svojí výkonnost a dosahovat těch met, které si stanovím sám.

Už na vás doléhá atmosféra mistrovství světa? Spíte stále dobře?

Ano, zatím velmi dobře, ale až přijedeme do Německa, tak nás atmosféra mistrovství pohltí určitě jestě víc, než když jsme tady v Praze.

Myslíte už na první zápas? Jak moc to bude podle vás proti Američanům složité?

Máme o nich nasbíráno dost materiálů, ale ještě více to sledují trenéři. Ale z toho, co víme, je na první pohled zřejmé, že to bude velmi kvalitní soupeř. Mnohem kvalitnější než ti, které jsme porazili v přípravě.

Reklama