Hlavní obsah

Kollera čeká v Monaku i zpívání v kabině

PRAHA

Z cizího prostředí nemusí mít Jan Koller po přestupu do Monaka žádný strach. Po ruce bude mít velezkušeného průvodce - vždyť Jaroslav Plašil už se v knížecím městě pohybuje sedmým rokem. "Honzovi pomůžu se vším, co bude potřebovat, vždyť už jsem tam skoro doma," ujišťuje Kollerův spoluhráč z reprezentace a nyní i z klubu.

Článek

Plašil přijal zprávu o nové klubové posile s nadšením. "Je to super," kvituje aktuální akvizici AS Monaco. Na co se tedy musí holohlavý obr přichystat? Třeba na specifický uvítací rituál v kabině. "Bude muset zpívat. Cokoliv, co si vybere," upozorňuje ho monacký záložník.

Během reprezentačních srazů spolu probírali ale spíše praktičtější záležitosti. "Bavili jsme se o tom, jakým způsobem hrajeme, určitě nám pomůže," je přesvědčen Plašil.

Herní styl Monaka by Kollerovi měl podle slov jeho spoluhráče sedět. "Ve francouzské lize se obecně svádí dost soubojů, hraje se hodně přes hroty. To bude Honzovi vyhovovat," předpovídá Plašil.

Monako prochází po nepříliš vydařené sezóně obměnou, na odchodu jsou zřejmě útočníci di Vaio a Vieri. "Honza bude nejspíš hrát vedle Chevantona, na konci sezóny se mu dařilo. Ale možná ještě někdo přijde," přemítá Plašil nad složením útočné dvojice pro příští sezónu.

Vedení se vyptávalo

Vedení Monaka sledovalo Kollera už několik týdnů. "Už se mě několikrát ptali, jak to vypadá s jeho zraněním," přiznává Plašil. Klub má nováčka i na trenérské lavičce, Ladislau Bölöni se však v zájmu o Kollera s vedením klubu podle všeho shodl. "Ještě jsem s ním nemluvil, ale on ho chtěl taky. I Petr Čech mi říkal, že ještě když ho trénoval v Rennes, měl o něj zájem," vykládá.

Na Kollera však čekají na jihozápadě Evropy i jisté nástrahy. "Hlavní problém bude asi jazyk, ale do toho se brzy dostane," věří Plašil. Také na ovace vyprodaného stadiónu bude muset Koller alespoň při ligových utkáních na chvíli zapomenout. "To se mu trochu změní, ale na zápasech venku bude vyprodáno," líčí.

"A zase tam bude mít mnohem víc klidu," porovnává Plašil bývalé a budoucí Kollerovo působiště. Zatímco na Westfalenstadionu sledovalo zápasy Dortmundu i více než 80 tisíc diváků, na stadiónu Louise II. se málokdy zaplní osmnáctitisícová kapacita.

"Ale fanoušci si ho ve Francii pamatují, už jen kvůli porážce s Českem 0:2," připomíná Plašil přátelský duel z Paříže z roku 2003. Z Kollerova osudu v novém klubu tak nemá žádné obavy. "Jestli se prosadí? Určitě," nezaváhá ani na chvíli.

Reklama

Související témata: