Hlavní obsah

Slavnost otevřela prostor pro fanoušky v srdci Berlína

BERLÍN

Jakousi generálkou před pátečním zahájením mistrovství světa ve fotbale se dnes stalo slavnostní otevření takzvané fanouškovské míle v Berlíně. Na dva kilometry dlouhém prostranství mezi Braniborskou bránou a Sloupem vítězství se shromáždily desetitisíce příznivců fotbalu. Fanoušci se chtějí při pouliční slavnosti dostat do nálady před blížícím se začátkem šampionátu.

Článek

Prostranství se má stát během mistrovství místem setkávání fotbalových příznivců, které jim nabídne nejen možnost sledovat všechny zápasy na velkoplošných obrazovkách, ale i řadu pouličních slavností.

Lidé, nezřídka pomalovaní národními barvami, přicházeli na místo slavnosti už odpoledne. Park Tiergarten uprostřed města ohradil pětikilometrový plot, který má celkem 12 vchodů a bude omezovat vstup na míli po celý měsíc.

Bezpečnostní služba kontrolovala tašky, zda návštěvníci festivalu nemají zbraně, na pořádek dohlíží i 3200 berlínských policistů. Jednou z návštěvnic festivalu byla i Jana Holomková z Litomyšle, která ale už osm let žije v Londýně. Její líce však zdobila česká vlajka.

Fotbalové nadšení znát bylo

"Vždycky budu podporovat Čechy, nedám na ně dopustit," usmívala se dívka, která bude v Německu jen do neděle a mistrovství bude sledovat v britské metropoli. "Je tam spousta velkých obrazovek, i sportovní kluby, sportovní bary, takže s kámoškou určitě půjdeme," řekla ČTK.

Fotbalové nadšení znát bylo, mezi stánky s občerstvením či fotbalovými suvenýry se procházeli nejen lidé s pomalovanými obličeji, ale také dívky ve žluto-zelených "brazilských" teplákových bundách či fotbaloví nadšenci s malými vlaječkami.

Němci rádi a zkušeně pořádají pouliční festivaly, a nynější "sraziště" fanoušků je tradičním dějištěm. Po celém areálu, který je normálně živou dopravní tepnou, jsou vedle stánků s občerstvením také stojany s reflektory, reproduktory a velkoplošné obrazovky zvící 60 metrů čtverečních.

Čeká se milión lidí za den

U Braniborské brány na velkém pódiu vystoupí do pozdních nočních hodin řada umělců, účast přislíbili například irský zpěvák Ronan Keating, Nelly Furtadoová, Simple Minds nebo italský pěvec Andrea Bocelli.

Pro fanoušky se místo otevře každý den hodinu před polednem, každý herní den se očekávají až tři televizní přenosy. Na prostranství se vejde více než 100.000 lidí a čeká se, že jej každý den navštíví milion návštěvníků.

"Je to malá náhražka za to, co se mělo dít na Olympijském stadiónu," řekl dnes v rozhlasové stanici Inforadio berlínský primátor Klaus Wowereit. Mezinárodní fotbalová organizace FIFA totiž odřekla původní zahajovací slavnost na berlínském Olympijském stadionu a podle Wowereita se nepodílí finančně tak, jak bylo plánováno, ani na nynější party na fanouškovské míli.

Reklama

Související témata: