Hlavní obsah

Sionko: Jsem úplně jiný hráč než Šmicer

Přestože ponese ne zádach stejnou sedmičku, jako Vladimír Šmicer, kterého pro zranění nahradil v nominaci českých fotbalistů na mistrovství světa, říká Libor Sionko, že ho úplně nahradit nemůže, protože je jiným typem fotbalisty. Ještě před měsícem, ale Sionko nominaci vůbec nečekal.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Libor Sionko při tréninku české fotbalové reprezentace v Seefeldu.

Článek

Kdyby vám před měsícem někdo řekl, že pojedete na mistrovství světa, jak byste reagoval?

Řekl bych mu: proč ne... Ne, vážně, už jsem v to nedoufal. Když jsem nebyl pozván na březnovou přípravu do Turecka, říkal jsem si, že moje šance hodně klesla.

Co myslíte, že vám k nominaci nejvíc pomohlo?

Trenér Brückner mě zná, což je jedna věc. V Austrii jsem měl dobrou sezónu, závěr se mi vydařil i gólově. Získali jsme rakouský titul i pohár. Trenér si vyžádal kazety ze zápasů a zřejmě jsem se mu líbil, takže o mně začal reálně uvažovat. Když mě pozval do Seefeldu, pořád jsem byl čtyřiadvacátý hráč, ale pak z nominace vypadl Šmicer...

Po Šmicrovi jste převzal i číslo 7. Cítíte, že se od vás čeká, že ho nahradíte?

V Austrii jsem hrál také s číslem 7, v tom to není. Co se stalo Vláďovi, je mi hrozně líto, ale bohužel s tím nic nenaděláme. Nemohu ho nahradit v tom smyslu, že budu hrát to co on. Jsem úplně jiný typ fotbalisty. Necítím žádnou zodpovědnost, že obstojím v jeho roli.

Řekl vám trenér Brückner, kam s vámi počítá?

Ví, na jaké posty a pro jaké varianty se mu hodím. V tom smyslu jsem nastupoval i do přípravných zápasů. Nebavili jsme se ale vyloženě o nějakých konkrétních úkolech. To bude záležet na dané situaci během utkání.

Co jste si vzal s sebou pro zábavu?

Především učebnici angličtiny, abych si ji oživil. Do Skotska, kde budu od podzimu hrát, bych už rád přijel s tím, že se slušně domluvím. Jinak samozřejmě nějakou muziku a DVD.

Musel jste rušit kvůli šampionátu dovolenou?

Byl jsem připravený i na variantu, že zůstanu doma, ale fakt, že s mužstvem letím do Německa, je pro mne výrazně lepší. Dovolenou si užiji s rodinou po mistrovství světa.

Cítíte s blížícím se šampionátem stoupající nervozitu?

Vůbec ne! Naopak jsem příjemně uvolněný a těším se.

Reklama