Hlavní obsah

Fanoušci věští českým fotbalistům semifinále

WESTERBURG

Fotbalové mistrovství světa ještě nezačalo a fanoušci už mají jasné favority. Jedním z tajných koní by podle příznivců v tréninkovém centru ve Westerburgu měl být i český tým. "Češi dojdou daleko, skončí do čtvrtého místa," tipnul si patnáctiletý Pit Felgenheier.

Článek

Školy ve Westerburgu, ale i vzdálenějším okolí dostaly ve čtvrtek volno, aby jejich žáci mohli navštívit trénink českého národního celku. Stejně tak tomu bylo v padesát kilometrů vzdálené Koblenzi, kde má tamní vzdělávací zařízení speciální projekt k mistrovství světa. Jeho dvacet účastníků mělo ve čtvrtek povinný výlet do Westerburgu. Před školním stadiónem dostali mladíci od jednoho ze sponzorů reprezentace dres a začali svým idolům fandit.

V ochozech westerburgského stadiónku, kde na místní A-třídu chodí obvykle sto lidí, se tísnily tři tisícovky nadšených fanoušků. Mezi nimi byli i Češi, včetně několika emigrantů. To byl i případ Tomáše Wernera, který do Německa emigroval v roce 1989.

Fotbalový blázen

Ani po sedmnácti letech se ale ke svému rodišti nepřestal hlásit, ve čtvrtek cestou z Koblence, kde šéfuje restauraci, vyvěsil z automobilu českou vlajku. "Jsem do fotbalu úplný blázen, cestou jsem houkal klaksonem na všechny česká auta. Mám známého v hotelu Lindner, který mi o přípravě ve Westerburgu řekl," vysvětlil Werner.

Stejně jako kamarád Petr Dankanovič je přesvědčený, že v základní skupině cesta Čechů neskončí. "Je to jedno z nejlepších mužstev, jaké jsme kdy měli. Tenhle mančaft se dostane do semifinále," mají jasno Werner s Dankanovičem.

Reklama