Hlavní obsah

Grygera: Medaile z MS by přebila předchozí úspěchy

Cenné kovy s českým národním celkem sbírá obránce Zdeněk Grygera. Šestadvacetiletý obránce Ajaxu Amsterodam má na svém kontě už bronz z evropského šampionátu 2004, s reprezentací do jednadvaceti let vybojoval na ME zlato a stříbro. "Medaile z mistrovství světa by tyhle úspěchy přebila," říká pravý obránce národního celku.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Zdeněk Grygera na tréninku reprezentace ve Westerburgu.

Článek
Fotogalerie

Jak se vám líbily první dny v Německu?

Už z přivítání a příjezdu na hotelu bylo cítit, že vše začíná.

Vy jste velké turnaje zažil už s reprezentací do jednadvaceti let...

Seniorské mistrovství světa se nedá s mistrovstvím Evropy jednadvacítek srovnávat. Rozdíl je vidět už na tréninku, kam přijde několik tisíc lidí.

Máte doma zlato a stříbro z mistrovství Evropy jednadvacítek, bronz z evropského šampionátu seniorů. Jaké jsou plány pro mistrovství světa?

Byl bych samozřejmě nejradši, kdybych zase přivezl nějakou medaili. Sílu na to máme, v důležitých zápasech umíme zabrat.

Jak na úspěšné turnaje vzpomínáte?

Na Slovensku to byl velký zážitek, byla tam spousta českých fanoušků, hrál jsem v základu. Vítězství ve Švýcarsku bylo jedinečný zážitek a na Euru se každá medaile počítá. Německo to může přebít, medaile by byla větším úspěchem.

Co je největší zbraní české reprezentace?

Je to soudržnost, týmová práce. Mezi námi nejsou žádné rozdíly, nikdo si nehraje na hvězdu. Skvělou partu nám můžou ostatní závidět.

Poslední sezóna nebyla podle vašich představ, hodně jste marodil. Stihl jste se dát do pořádku?

Při příjezdu na sraz reprezentace jsem si uvědomoval, že se vracím po zranění. Ale mohl jsem se hned zapojit, odehrál jsem i přípravy. Trenérovi jsem za důvěru vděčný.

Prvním soupeřem na mistrovství budou v pondělí Američané. Co od zápasu očekáváte?

Bylo by dobré, kdybychom první zápas vyhráli. Z jejich týmu znám osobně Johna O'Briena,který hrál za Ajax, pak Beasleyho z PSV Eindhoven. Nebezpečný je McBride z Fulhamu, na toho si budeme muset dát pozor. Amerika patří na mistrovství světa, přestože u nás ji moc lidí nezná. Ale většina hráčů působí v Evropě.

Reklama