Hlavní obsah

Polák se jako Galáskův stín necítí

WESTERBURG

Prvním stínovým mužem pro střed zálohy na místo kapitána týmu Tomáše Galáska je Jan Polák. Svoji situaci však nebere jako nevděčnou roli náhradníka. "To v žádném případě! Jsme tým a o tom, kdo nastoupí, rozhoduje trenér. Já jsem připraven jít na trávník kdykoliv to bude potřeba. Od začátku nebo minutu před koncem," odmítne jakoukoliv rivalitu, přesahující zdravé soupeření o místo v sestavě.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Jan Polák při tréninku české fotbalové reprezentace v Seefeldu.

Článek

"Tomáš Galásek už několik dní naplno trénuje, takže hrát bude nejspíš on, ale opravdu to neřeším a nějaká žárlivost je úplný nesmysl," zdůrazní ještě jednou. Navíc Galásek je už vlastně jeho novým spoluhráčem i v Norimberku, kam přestoupil z Ajaxu Amsterdam. "Ani v tomto případě Tomáše neberu jako konkurenci. Naopak si myslím, že bych mohl dostat víc ofenzivních úkolů, což mám raději," přeje si a připomene, že i v reprezentaci vedle sebe už hráli a vyhověli si.

Atmosféra šampionátu na něj dýchla s jeho zahájením. "Cítím se perfektně fyzicky i psychicky. Nervózní nejsem, to přijde až bezprostředně před utkáním se Spojenými státy. Rozhodně se toho nebojím, protože nejsem trémista. Už jsem něco odkopal a prostředí německých stadiónů znám. Norimberk je také jedním z měst, kde se hrají zápasy mistrovství, takže už v průběhu jara jsem vnímal, jak v Německu všichni prožívají tuto velkou událost. Němci jsou opravdu fotbalovou zemí," zdůrazní.

Krátce před šampionátem se stihl oženit. Z přítelkyně Markéty se stala paní Poláková. "Nebylo to nic narychlo. Žijeme spolu už několik let, prostě vztah vyústil ve sňatek," konstatuje. Šampionát prý nebere ani jako možnost postoupit o další krůček výš a dostat se do kvalitnějšího klubu. "V Norimberku jsem spokojený, líbí se tam i manželce. Teď o něčem takovém vůbec nepřemýšlím. Prvořadý je šampionát a dobré výsledky. Dál se uvidí, ale teď to opravdu neřeším," kroutí hlavou nad možností přestupu.

Stoupá bojovná nálada

Za úspěch považuje postup ze skupiny.Dál prý by se vidělo. "Hned první zápas hodně napoví. Sledovali jsme Američany několikrát na videu. Víme, na co si dát pozor. Hrají kombinační fotbal, v tempu, fyzicky jsou na tom dobře. Samozřejmě, že chceme úvodní duel vyhrát, protože tříbodový start je tím nejlepším vkladem do boje o postup. V dalších utkáních bychom pak mohli hrát klidněji, bez nervozity a tlaku, že musíme bezpodmínečně zvítězit. My ale s tímhle cílem jdeme do každého utkání, takže by se nám šlo na trávník lehčeji. V mužstvu už několik dnů stoupá ta správná bojová nálada, graduje s každou hodinou blížícího se zápasu. Určitě nám pomohou i fanoušci. Věřím, že to dobře dopadne," loučí se optimisticky Jan Polák.

Reklama

Související témata: