Hlavní obsah

Angola na úvod čelí kolonizátorovi

PRAHA

Zajímavou premiéru na mistrovství světa přichystal los fotbalistům Angoly. V Kolíně nad Rýnem je čeká v neděli Portugalsko, od něhož se jako bývalá kolonie osamostatnila chudá africká země po 400 letech až v roce 1975. Úřadující vicemistři Evropy jsou proti Angole jasným favoritem.

Článek

"Je to opravdu neobyčejný zápas," citovala ČTK útočníka Angoly Loveho. Jeho zemi po osamostatnění devastovala dalších 27 let občanská válka a stát se teprve čtyři roky z toho vzpamatovává. Tři čtvrtiny obyvatel žijí pod hranicí chudoby a průměrná délka života je jen 44,6 roku.

Fotbalisté vědí, že mohou zemi přinést radost a povzbuzení, pokud Portugalsko zdolají. "Chceme ukázat, že Angola není jen občanská válka a násilí," prohlásil kapitán Akwá a jeho spoluhráč z útoku Love doplnil: "V celé Angole se všichni těší na tento zápas. Myslím, že ho budou sledovat úplně všichni," podotkl Love. Jelikož se hraje až od 21 h v neděli, může si duel vychutnat celá čtrnáctimiliónová země.

Příkladem Senegal

Angola si chce vzít příklad od další západoafrické země, Senegalu, který před čtyřmi roky na šampionátu v úvodním utkání porazil úřadující mistry světa z Francie. "Skvěle začali a došli až do čtvrtfinále," připomněl obránce Marco Abreu.

Portugalci neprohráli už 14 zápasů za sebou, ale mají z outsidera respekt. "Nesmíme si myslet, že máme duel dopředu vyhraný," upozornil špílmachr Deco z Barcelony.

V Kolíně se odehraje třetí vzájemné utkání, v obou předešlých vyhrálo Portugalsko, ale druhý duel před pěti lety skončil dost neobvykle: musel být za stavu 5:1 pro domácí Portugalce v 68. minutě ukončen, neboť Angolanům zbylo na trávníku kvůli čtyřem vyloučením a jednomu zranění šest hráčů. "Tehdy byl soupeř moc agresívní. Teď už se asi nic podobného nestane," dodal portugalský záložník Fernando Meira.

Mexičané, kteří hrají druhý nedělní zápas skupiny D s Íránem, nepřijdou o gólmana Oswalda Sáncheze. Ten sice odjel domů na pohřeb otce, jenž zemřel na infarkt, ale stihne se vrátit včas.

Reklama

Související témata: