Hlavní obsah

Fotbalisté penalty rozhodně nepodceňují

WESTERBURG

Velký význam přikládá trenér Karel Brückner i pokutovým kopům. Hráči je netrénují denně, ale v programu mají svoje pevné místo. K rozstřelům sice může dojít až ve vyřazovací části, penalta však může rozhodnout i zápas ve skupině...

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Kouč Karel Brückner udílí pokyny při tréninku české fotbalové reprezentace v Seefeldu.

Článek

"Není třeba je trénovat denně. Hráči, kteří jsou určeni na exekuci, je trénují v klubu pořád, ti jsou na ně trénovaní celý fotbaloví život, pro ně to je jen opakování. Mají je v sobě, tady si je jdou o tréninku jen několikrát kopnout. Speciálně se jim věnujeme dva dny před utkáním," prozradil trenér.

Tréninkovým penaltám, ale nepřikládá velkou důležitost. "Spíš jde o rutinu. Na tréninku ani sázkami nenavodíte atmosféru utkání. A také to chodí tak , že ten, kdo dá v tréninku pět pokutových kopů, druhý den v zápase dva zahodí. A naopak. To je zkrátka dáno, můžete je trénovat od rána do večera, a ten, co je kopal geniálně, tu rozhodující pak zahodí. Druhý, co je netrénoval, jich dá pět z pěti. Prostě při zápase je to jiné," konstatoval známou pravdu.

Na dotaz, zda by pro případný rozstřel dokázal už nyní vyjmenovat pět střelců, odpověděl... "Ne... Vlastně dokázal, ale nebudu to říkat. Záleží to na mnoha okolnostech. Na zápas jsou určeni dva nebo tři hráči, kteří mají své pořadí. Pokud se první necítí, tak uvolní místo druhému, že by šli určení hráči pryč? To se nestalo! Spíš se jich hlásí víc, než je třeba. Rozhodně je nepodceňujeme, ale určitě nejsou naší slabinou, i když jsme neproměnili všechny," zdůraznil trenér Brückner.

Reklama

Související témata: