Hlavní obsah

Američané mají z Čechů respekt, ale chtějí uspět

GELSENKIRCHEN

V pondělí startuje mistrovství světa nejen pro český tým, ale i pro jeho prvního protivníka - výběr USA. Američané dorazili v neděli z Hamburku do Gelsenkirchenu a na předzápasové tiskové konferenci měl jejich trenér Bruce Arena pro pondělního soupeře na šampionátu jen slova chvály. "Češi jsou velice disciplinovaný a zkušený tým, kompaktní na obou stranách hřiště," chválil Arena.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Americký trenér Bruce Arena (vlevo) s kapitánem Claudiem Reynou

Článek

Americký výběr se těší, až zasáhne do bojů. "Měsíc jsme se připravovali, hráči tvrdě pracovali. Nemůžeme se dočkat začátku mistrovství. Navíc hrajeme proti skvělému týmu České republiky," řekl Arena. Na start mistrovství se těší i hráči. "Na tenhle moment jsme čekali čtyři roky," doplnil kapitán Claudio Reyna.

S ostražitostí přijali Američané zprávu, že by neměl nastoupit útočník Milan Baroš. "Musíme počkat na předzápasové sestavy, ale Baroš je skvělý hráč a většině týmů na mistrovství by chyběl. Češi mají ale kvalitní tým a dostatek možností, jak jej nahradit," uvedl americký kouč.

Před ofenzivní sílou Česka mají Američané respekt, zejména z urostlého útočníka Jana Kollera. "Obránce na něj musí být pořád nalepený. Koller ale umí i dobře rozehrát, není jen skvělý hlavičkář," popsal českého forvarda Reyna.

Presinkem za úspěchem

Kouč Arena už má i recept, jak zastavit útoky českého výběru. "Když budeme hrát dobrý presink, můžeme jejich ofenzívu překonat. Když je ale necháme útočit, bude to těžké. Češi vzadu hodně spoléhají na skvělého brankáře Čecha," upozornil na českou gólmanskou jedničku Arena.

Američané nemají velké cíle, soustředí se na nadcházející utkání. "Naším prvním cílem je postoupit. Takže musíme uspět proti Čechům, protože v základní skupině hrajete jenom tři zápasy. Když na úvod prohrajete, víte, že v následujících dvou utkáních potřebujete uhrát čtyři body. To už není jenom psychologický moment, ale také matematická jistota," vysvětlil americký trenér.

Bruce Arena má i představu o tom, jak bude úvodní duel USA na mistrovství světa vypadat. "Nestává se často, aby v prvním zápase měl někdo rychlý start. Očekávám devadesát minut tvrdého boje, během kterých se budeme muset soustředit," očekává vyrovnaný zápas americký trenér.

Předpokládané sestavy
USA: Keller - Cherundolo, Onyewu, Pope, Lewis - Beasley, Reyna, Mastroeni, Convey - McBride, Donovan
ČR: Čech - Grygera, Rozehnal, Ujfaluši, Jankulovski - Poborský, Rosický, Galásek, Plašil, Nedvěd - Koller.

Reklama

Související témata: