Hlavní obsah

Rychlonohý Robben zajistil Nizozemsku úspěšný start

LIPSKO

Fotbalisté Nizozemska vyhráli i druhý vzájemný zápas se Srbskem a Černou horou na mistrovství světa. V nedělním utkání skupiny C zvítězili svěřenci trenéra Marka Van Bastena 1:0, když o jejich úspěšném vstupu do turnaje rozhodl již v 18. minutě Robben. Nizozemci tak navázali na osm let staré vítězství 2:1 v osmifinále šampionátu ve Francii.

Článek

Utkání v Lipsku se od začátku hrálo podle předpokládaných not: tvořivá ofenzivní síla Nizozemců narážela na koncentrovanou obranu soupeře. Přesto se dostali do první šance fotbalisté SČH, když Predrag Djordjevič obešel Heitingu, ale Miloševič si se svým kolegou v útoku Kežmanem spíše překáželi a akci nezakončili.

Pevná obranná hráz Srbska a Černé hory, která v deseti soubojích kvalifikace pouze jedinkrát inkasovala, však kapitulovala poměrně rychle. Robben byl nejprve zastaven pro ofsajd, ale v 18. minutě už spolupráce dvou dvaadvacetiletých nadějí přinesla oranžovým vedení. Van Persie skvěle vysunul do běhu Robbena a spoluhráč brankáře Čecha z Chelsea po sprintu s míčem chladnokrevně pod tělem vybíhajícího Jevriče oslavil dvacátý reprezentační start sedmou brankou.

Vzápětí mohl úspěšný střelec zvýšit, ale Jevrič bravurně vyrazil jeho dělovku. Nejaktivnější hráč na trávníku Robben jej zaskočil ve 37. minutě když vypálil nečekaně pravou nohou, ale mířil těsně vedle.

Po inkasované brance otevřeli fotbalisté SČH více hru, ale příliš nebyl vidět předpokládaný tvůrce hry Stankovič, kterého se snažil zastoupit Predrag Djordjevič. Ofenzivu ještě do poločasu posílil kouč Petkovič nasazením Koromana a právě on v nastaveném čase vyslal nejnebezpečnější střelu svého mužstva, ale namířil těsně nad.

Do druhého poločasu poslal Petkovič na trávník dvoumetrového útočníka Žigiče a s jeho příchodem jakoby stouplo nasazení týmu. Nizozemci, kteří poslali český tým v kvalifikaci do baráže, však i přes výrazné omlazení po Euru 2004 prokázali svou vyzrálost. Kombinační hrou ve středu hřiště otupili ofenzivní snahu soupeře a naopak každá jeho akce byla nebezpečná.

Dobrá příležitost se Srbům naskytla v 65. minutě, ale Stankovič s trestným kopem z 18 metrů nenaložil dobře a poslal míč nad branku. Kvality pětatřicetiletého veterána Van den Sara v nizozemské brance nejvíce prověřil Koroman, jenž si připravil míč na levačku a s jeho tvrdou ránu měl gólman hodně práce. Ale poradil si a nakonec svůj 110. reprezentační start oslavil vychytanou nulou.

Pojistit výhru mohl sedm minut před koncem Van Persie, jeho trestný kop z úhlu prosvištěl vápnem a jen těsně minul branku. Soupeř už se nezmohl na žádný velký nápor a nedostal se ani do pořádné šance, takže kouč Van Basten mohl oslavit vítěznou premiéru v roli kouče na mistrovství světa.

Spokojeni byli i nizozemští fanoušci, kterých dorazilo na zápas zhruba 25 tisíc.

Srbsko a Černá Hora - Nizozemsko 0:1 (0:1)
Branka: 18. Robben. Rozhodčí: Merk - Schräer, Salver (všichni Něm.). ŽK: Stankovič, Koroman, Dragutinovič, Gavrančič - Van Bronckhorst, Heitinga. Diváci: 37.216.
SČH: Jevrič - N. Djordjevič (43. Koroman), Gavrančič, Krstajič, Dragutinovič - Nadj, Duljaj, Stankovič, P. Djordjevič - Miloševič (46. Žigič), Kežman (67. Ljuboja). Trenér: Petkovič.
Nizozemsko: Van der Sar - Heitinga, Ooijer, Mathijsen (84. Boulahrouz), Van Bronckhorst - Van Bommel (60. Landzaat), Sneijder, Cocu - Van Persie, Van Nistelrooij (69. Kuijt), Robben. Trenér: Van Basten.

Reklama

Související témata: