Hlavní obsah

Češi jsou připraveni, Baroš zatím není definitivně mimo

Tomáš Fliegl (Gelsenkirchen)Sport.cz

Česká fotbalová reprezentace je už v dějišti prvního zápasu na mistrovství světa. V neděli trenér Brückner v Gelsenkirchenu absolvoval i oficiální předzápasovou tiskovou konferenci. Na ní upozornil, že český výběr je připraven na start šampionátu. "Mužstvo je v dobrém psychickém i kondičním stavu, jsme připravení."

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Milan Baroš (druhý zprava) stále neví, jestli nastoupí do utkání proti USA.

Článek

Úvod tiskové konference přinesl vtipnou scénku. Trenér Karel Brückner vkročil do tiskového střediska pět minut po naplánovaném začátku, ale protože za sebou neviděl tiskového mluvčího Lukáše Tučka a kapitána Tomáše Galáska, jen prohlásil: "Kde jsou naši šéfové?" A zase z místnosti odešel. V uvolněném tónu se nesl i zbytek tiskové konference, trenér i kapitán českého celku se na úvodní zápas těší.

Na tiskové konferenci kouč stále nepotvrdil i vysoce pravděpodobnou skutečnost, že do úvodního utkání proti Američanům nezasáhne Milan Baroš. "O Milanu Barošovi se stále rozhoduje. Stav je stejný jako včera," uvedl Brückner. Útočník Aston Villy se měl představit i na večerním tréninku. "Bude tam," upozornil trenér. Úvodní čtvrthodinku přípravy, otevřenou, pro média, Milan Baroš opravdu absolvoval. Pak se brány arény pro novináře uzavřely a kouč Brückner mohl pilovat poslední taktické situace.

Zdraví je přednější

Zdravotní stav Baroše ale nevypadá nadějně a jeho šance na start jsou minimální. Pokud by se situace výrazně nezlepšila, do hry proti USA nezasáhne. "Pokud nebude v pořádku, nebudeme v žádném případě riskovat. Zdraví je přednější," uvědomuje si Karel Brückner, který už má jasno ohledně sestavy v případě, že s nejlepším střelcem EURA 2004 nebude moct počítat.

Na bronzovém evropském šampionátu Češi předváděli atraktivní ofenzivní fotbal, tým se od té doby změnil jen čtyřmi hráči. "Tým je kvalitou i personálním obsazením stejný a kvalitu budeme chtít ukázat i na hřišti," doufá v napodobení výsledků z Portugalska Brückner.

Porážka by byla špatná

Američané už nejsou týmem, který před šestnácti lety Československo na světovém šampionátu v Itálii smetlo 5:1. Přesto nejsou proti českému celku favority. "Můžu se zapřísahat jakoukoliv výhrou. Záleží vždycky na průběhu zápasu, s jakým výsledkem bych byl spokojený. Porážka by byla každopádně špatná," zavtipkoval jako obvykle dobře naložený Karel Brückner.

Utkání USA - Česko startuje v pondělí v 18:00, v Gelsenkirchenu jej bude pískat trojice sudí z Paraguaye: jako hlavní pětatřicetiletý Carlos Amarilla, asistovat mu budou Amelio Andino a Emanuel Bernal. Přímý přenos odvysílá na druhém programu Česká televize.

Reklama