Hlavní obsah

Dvanáct hodin v zápřahu, to je MS pro kustody

WESTERBURG

Kustodi české fotbalové reprezentace mají dlouhý den. Delší mívají jen lékaři a fyzioterapeut s maséry. Dvojice kustodů Jaroslav John-Jiří Šíma spolu pracuje už od stříbrného mistrovství Evropy 1996 v Anglii. "Jsme sehraní. Nemusíme se o ničem zvlášť domlouvat," ujišťuje Jaroslav John, jehož hlavním pracovištěm je pražská Letná, kde se stará o výbavu hráčů Sparty.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Jaroslav Plašil, Milan Baroš a Marek Jankulovski při tréninku české fotbalové reprezentace v Seefeldu.

Článek

"Začínáme ráno jako první, což je kolem půl osmé, podle potřeby ale i dřív. Hráčům rozdáme za dveře pokojů tréninkové oblečení a připravíme suchá trička po tréninku, protože jinak se převlékají v hotelu. Odpoledne propocené oblečení posbíráme zpoza dveří a dáme vyprat do hotelové prádelny. Pro každého hráče je připraveno pět sad tréninkového oblečení," dodá Jiří Šíma, který se stará především o vybavení reprezentace, ale Johnovi na Spartě pomáhá.

Kustodi také míchají iontové nápoje, všechno balí před přejezdy a na všechny krátkodobé štace vyrážejí dlouhé hodiny před mužstvem a se spoustou beden obsahujících nezbytné vybavení a materiál. Do Německa ho dvě nákladní auta přivezla přes tři tuny. Kromě oblečení a míčů do něj patří i různé tréninkové propriety, kužely počínaje a "slalomovými" tyčemi konče.

Šíří kolem sebe dobrou náladu

"Hotovo míváme kolem večeře," dodává Šíma s tím, že když je potřeba, prodloužená není problémem. Denně ale jejich pracovní doba trvá skoro dvanáct hodin. Navíc ti dva pomáhají se vším, co je třeba, a patří k lidem, kteří kolem sebe šíří dobrou náladu. "Zapomenout něco? To ne! To neexistuje. Všechno kontrolujeme několikrát," odmítne John, že by kustodi něco zapomněli.

S úsměvem vzpomínají na zběsilou jízdu před pár lety, kdy si tehdejší reprezentanti Srbska a Černé Hory vzali stejné dresy jako česká reprezentace a domácí pak museli ve chvílích, kdy mělo utkání začít, s policejní houkačkou z Letné na Strahov pro nové. "Teď už pro jistotu vozíme obě barevné kombinace, i když je předem dáno, kdo v čem bude hrát. Člověk nikdy neví," usmíval se pod knírem Šíma.

Reklama