Hlavní obsah

Češi srazili sebevědomé Američany, ale přišli o Kollera

Tomáš Fliegl (Gelsenkirchen)Sport.cz

Skvěle odstartovali mistrovství světa čeští fotbalisté. V pondělí v Gelsenkirchenu porazili sebevědomý výběr USA 3:0, když o výhře rozhodli už v prvním poločase Jan Koller a Tomáš Rosický. Záložník Arsenalu navíc po změně stran přidal třetí gól. Trenér Brückner ale pravděpodobně přišel o Jana Kollera, který si zranil stehenní sval na pravé noze a musel střídat.

Článek

Český tým se mezi nejlepšími celky planety objevil po šestnácti letech a od prvních minut předváděl, jak moc na světovém šampionátu chyběl. Zraněné chodidlo nestihl doléčit Baroš, místo kterého nastoupil podle očekávání Plašil. Na hrotu tak bojoval osamocený Koller, podporovaný pětičlennou zálohou.

Na zápas se dostalo 18 tisíc Čechů a ti poprvé vybuchli už v páté minutě. Grygera měl na pravé straně dostatek času na centr, Pope neuhlídal Jana Kollera a český obr, ze kterého měli před zápasem Američané strach, hlavou pohodlně otevřel skóre.

Po americkém presinku nebylo v úvodních minutách ani vidu ani slechu, Češi dávali rychle míč od nohy a kombinací dokázali překonat obranný val soupeře. Přesto se Američané stále více tlačili do ofenzívy, ta ale byla dobře postavená.

Po čtvrthodině si čeští fanoušci poprvé zazpívali Vysoký jalovec a vyjádřili tak spokojenost s dosavadním průběhem duelu. Ve 24. minutě zabojoval Nedvěd, ale prudký pas Grygera hlavou namířil jen nad branku zkušeného Kellera. Ve 28. minutě mohlo být vyrovnáno. Češi si nerozuměli ve středu pole, do otevřené obrany vysprintoval Reyna a přízemní střelou orazítkoval pravou tyč Čechovy branky.

Jak naložit s volným prostorem předvedl ve 36. minutě Tomáš Rosický. Po centru Nedvěda z levé strany špatně odhlavičkoval Onyewu, záložník Arsenalu napřáhl z dvaadvaceti metrů a nechytatelnou bombou zvýšil na 2:0. Zaplněnou Veltins Arénou znělo hromové Kdo neskáče, není Čech. Po dvaačtyřiceti minutách skončil zápas pro střelce úvodní branky - Jan Koller si v souboji poranil pravé stehno a hřiště opustil s bolestivou grimasou na nosítkách.

Střídání Američanům nepomohlo

Američané po přestávce vystřídali, stáhli obranu na tři muže, ale klíč ke spolehlivé české obraně nenalezli. Češi nadále trpělivě kombinovali a snažili se držet míč na svých kopačkách. Skvěle hrál na levé straně zálohy Plašil, na druhé straně dobře podporoval útok Grygera. Výborný výkon podal i Rosický, který navíc v 68. minutě znovu z dálky orazítkoval břevno Kellerovy branky.

Famózní výkon završil Rosický v 76. minutě. Od pavla Nedvěda dostal parádní přihrávku za obranu soupeře a po sólu svojí typickou šajtlí obstřelil Kellera. O výsledku bylo rozhodnuto a tisícovky českých fanoušků si v závěru vychutnaly vítězný start do šampionátu.

Stejně jako na evropském šampionátu 2004 tak Česká republika odstartovala úspěšně, do sobotního souboje s Ghanou půjdou Češi s tříbodovým ziskem na svém kontě.

USA - ČR 0:3 (0:2)
Branky: 36. a 76. Rosický, 5. Koller. Rozhodčí: Amarilla - Andino, Bernal (všichni Par.). Diváci: 52 000 (vyprodáno). ŽK: Onyewu - Lokvenc, Galásek, Grygera, Rosický.
USA: Keller - Cherundolo (46. Johnson), Onyewu, Pope, Lewis - Beasley, Mastroeni (46. O'Brien), Reyna, Convey - Donovan, McBride (77. Wolf). Trenér: Arena.
Česká republika: Čech - Grygera, Rozhenal, Ujfaluši, Jankulovski - Poborský (82. Polák), Rosický (86. Štajner), Galásek, Nedvěd, Plašil - Koller (45. Lokvenc). Trenér: Brückner.

Reklama

Související témata: