Hlavní obsah

Fotbal MS on-line: Francie vs. Švýcarsko

Zlatá generace francouzských fotbalistů vstoupí v úterý ve Stuttgartu do svého posledního velkého turnaje. Zinédine Zidane a dalších pět "mušketýrů" z týmu, který v roce 1998 v domácím prostředí vystoupal až na vrchol, budou chtít dokázat, že jsou stejně dobří jako před osmi lety. Už úvodní zápas se Švýcarskem ale nebude jednoduchý. Sledujte utkání v on-line reportáži na Sport.cz.

Článek

Francouzi se Švýcarskem hráli dvakrát v kvalifikaci a pokaždé nerozhodně. Jenže to kvůli zranění nehrál Thierry Henry, namítnou fanoušci v zemi galského kohouta. A švýcarský trenér Jakob Kuhn jim přitaká: "S ním by kvalifikace vypadala jinak. Henry je jeden z nejlepších útočníků na světě, jestli ne vůbec nejlepší."

Nicméně francouzští diváci svému týmu příliš nevěří, v přípravných zápasech pískali na trenéra Domenecha i na gólmana Bartheze. Průzkum, který zveřejnil list Le Journal di Dimanche ukázal, že jen 34 procent fanoušků věří, že Francouzi získají zlato. Ještě menší důvěře se těší veteráni. Více než dvě třetiny respondentů chtějí mít v základní sestavě nováčka Ribéryho.

Švýcaři se i po několika výborných výsledcích staví do role outsidera. Trenér Kuhn na tiskové konferenci ujišťoval francouzské novináře, že z jeho týmu nemusejí mít strach. Faktem je, že mužstvu s helvétským křížem se proti fotbalovým velmocem nedaří. Poslední velkou výhru zaznamenali v roce 1993 nad Itálií.

"Francii můžeme porazit ve dvou z deseti zápasů. Třeba se to stane v zrovna v úterý," řekl Kuhn. Jeho sestava vypadá hodně opatrně, vpředu bude jen jediný útočník. Alexandra Freie však Francouzi podceňovat nemohou. Loni by v Rennes králem střelců.

Zápas skupiny G ve Stuttgartu začne v 18:00 a řídit ho bude trojice ruských rozhodčích v čele s Valentinem Ivanovem.

Pravděpodobné sestavy
Francie: Barthez - Sagnol, Thuram, Gallas, Abidal - Vieira, Makelele, Malouda, Zidane - Saha, Henry.
Švýcarsko: Zuberbühler - Magnin, Senderos, Müller, Degen - Wicky, Vogel, Gygax, Cabanas, Barnetta - Frei.

Reklama

Související témata: