Hlavní obsah

Policie zatkla již 56 polských rowdies

BERLÍN

Před napjatě očekávaným večerním zápasem mezi polským a německým týmem panují obavy z polských rowdies. Německo s nimi má špatné zkušenosti, už jednou se stalo, že se polští a němečtí chuligáni domluvili na bitce, která se pak odehrála v lese v braniborském Briesenu.

Článek

Německá policie tvrdila, že nemá informace o tom, že by se polští chuligáni chystali v Porúří k násilnostem, před zápasem nicméně zatím zadržela 56 problémových fanoušků.

Představitelé dortmundské policie uvedli, že někteří z polských příznivců byli známými "firmami", jiní zase u sebe měli "nebezpečné předměty". Jak potvrdil policejní mluvčí, někteří z nich byli zatčeni na parkovišti nedaleko stadiónu. "Ani jeden z nich se na utkání nedostane," uvedl mluvčí.

Ten ještě před zatčením polských chuligánů řekl, že nejsou signály, že by byla domluvena bitka mezi polskými a německými rowdies. "Zvěsti o plánovaných bitkách existují už tři roky, ale nemáme konkrétní signály o tom, že by se něco takového chystalo," řekl mluvčí.

Může se stát, že dojde na nože

"Nebezpečí je známé a potenciál rvavých polských fanoušků tady existuje," oponoval ovšem v rozhlasové stanici Inforadio expert na polské chuligány, německý novinář a spisovatel Olaf Sundermeier. "Záleží na tom, zda dojde mezi polskými a německými chuligány k nějaké domluvě," dodal.

Není podle něj neobvyklé, že se organizované skupiny rowdies z různých zemí domluví na místě a čase vzájemné rvačky. "Pak jde také o to, zda budou bojovat jen pěstmi, nebo jestli dojde i na zbraně. U německých chuligánů, kteří mají kodex cti, je to zakázáno, v polské lize to není na denním pořádku, ale může se stát, že se tam napadnou noži," podotkl Sundermeier.

Policie z obou zemí proto úzce spolupracují, v Německu působí 68 polských policistů, někteří cestují ve vlacích s polskými fanoušky. Na polsko-německé hranici je 2000 německých policistů, kteří kontrolují přejíždějící. Němečtí a polští policisté za sebou mají i dvě společná cvičení, jedno na hraničním přechodu, jedno při kontrole vlaku přejíždějícího hranice, při němž nacvičovali zacházení s opilými a násilnými fanoušky.

V Polsku se diváci bojí na stadióny

Dortmund očekává několik desítek tisíc polských fanoušků, na tamní stadión podle odhadů přijede nejméně 20.000 příznivců z Polska. Další budou v ulicích sledovat zápas na velkoplošných obrazovkách.

"Ten pozitivně naladěný proud polských fanoušků, který lze vidět v německých městech, a kterých je plné Porúří, nejsou lidé, kteří v Polsku chodí na stadióny, protože se na zápasy dívají v televizi," řekl Sundermeier.

Tvrdí, že výnosy z lístků na fotbalové zápasy jsou v Polsku nízké také proto, že diváci se bojí, že na stadiónu dojde ke rvačce, a proto radši sledují utkání v televizi. Nízké výnosy ze zápasů jsou pak příčinou toho, že polským klubům, zvláště v nižších ligách, chybějí peníze na potřebná bezpečnostní opatření, která by pomohla přilákat na stadióny více diváků, vysvětlil německý odborník.

Reklama

Související témata: