Hlavní obsah

Němci tleskají Klinsmannově taktice

DORTMUND

Rozzářený trenér německých fotbalistů Jürgen Klinsmann přijímal ve středu v noci gratulace ze všech stran. Druhé vítězství a téměř jistý postup do osmifinále - to už je pořádný důvod k oslavám. I ti, kteří tvrdili, že bývalý útočník nemá pro vedení reprezentačního týmu dostatečnou kvalifikaci, museli po výhře nad Polskem uznat, že "Klinsi" umí.

Článek

Německá obrana byla po úvodním zápase s Kostarikou terčem kritiky za dva inkasované góly, ale trenér dal důvěru stejné čtveřici a trval na tom, že její výkon poroste. A ve středu v Dortmundu toho domácí zadáci soupeři opravdu moc nedovolili. Skvělým tahem bylo také střídání, vždyť vítězný gól zařídili náhradníci - Odonkor odcentroval a Neuville trefil síť.

"Máme silnou lavičku a tohle jsou hráči, kteří umějí udržet vysoké tempo až do poslední minuty," komentoval kouč změny, které v sestavě udělal. Prý ani s krátícím se časem nepochyboval, že polská hráz padne. "Dokud není odpískáno, musí se s námi Němci počítat," připomněl Klinsmann tradiční houževnatost svých krajanů.

Experti dodávají, že trenér má na rostoucím sebevědomí týmu velkou zásluhu. Z Kalifornie, která se stala jeho novým domovem, přivedl k mužstvu nejen instruktory fitness, ale i sportovního psychologa. Sám kouč však říká, že nejlepším receptem na pošramocenou sebedůvěru jsou vítězství.

Odonkor centroval naslepo

David Odonkor, který připravil vítězný gól, se zalykal štěstím. "Je to nepopsatelný pocit hrát na mistrovství světa na stadionu, kde jsem doma. Vůbec jsem nečekal, že půjdu na trávník už půl hodiny před koncem," řekl záložník místní Borussie, který měl před šampionátem na kontě jediný zápas a proti Kostarice hrál jen minutu. Připustil, že gól byl trochu dílem náhody. "Centroval jsem naslepo. Vůbec jsem nevěděl, jestli je tam nějaký náš hráč," řekl Odonkor.

"Ano, byl v tom kus štěstí," přitakal střelec Oliver Neuville. "Ale vítězství jsme si zasloužili. Vždyť už předtím jsme k němu měli několikrát blízko," připomněl dvě nastřelená břevna. Oba náhradníci také dostali od renomovaného časopisu Kicker nejvyšší známky.

Jeho reportéři měli trochu výhrady ke hře Michaela Ballacka, který nastoupil poprvé po zranění. "Ještě to není ten správný šéf," popsali výkon nejlepšího německého fotbalisty současnosti.

Ale Klinsmann to viděl jinak. "Hrál excelentní zápas, jsem s ním mimořádně spokojen," řekl trenér. Ocenil, že nová posila Chelsea nejen hnala tým neustále dopředu, ale také odvedla obrovský kus práce při rozbíjení polských nájezdů. Fanoušky nadchla Ballackova obrovská chuť hrát. Tleskali, když po ošetření za postranní čárou křičel na rozhodčího, aby ho co nejrychleji pustil zpátky na hřiště.

První cíl v podobě postupu ze skupiny si mohou Němci už odškrtnout jako splněný, ale i v zápase s Ekvádorem slibují, že budou hrát naplno. "Před 80 tisíci fanoušků v Berlíně chceme vyhrát a být první ve skupině. Abychom se nemuseli stěhovat," řekl Klinsmann. A vyhnuli se Anglii, dodal možná šeptem.

Reklama

Související témata: