Hlavní obsah

Německo a Ekvádor jsou prvními osmifinalisty MS

HAMBURK

Fotbalové mistrovství světa zná první dva osmifinalisty. Po Německu vyhrál svůj druhý zápas v turnaji i Ekvádor, který v Hamburku porazil Kostariku 3:0, a kromě svého soupeře vyšachoval z postupové hry ve skupině A také Polsko. Ve vyřazovací části šampionátu narazí němečtí a ekvádorští fotbalisté na soupeře ze skupiny B.

Článek

Dnešní vítězové dominovali zápasu celých devadesát minut, výhru obstarali stejně jako proti Polsku oba útočníci Carlos Tenorio a Delgado, k nimž se v nastaveném čase přidal ještě Kaviedes. Svěřenci kolumbijského trenéra Luíse Suáreze při svém druhém startu na šampionátu slaví historický postup do play off.

Smělé ofenzivní plány Kostaričanů zůstaly v kabině. Ze svých předzápasových slibů nenaplnili téměř nic: nejen, že na soupeřově polovině byli málo aktivní a úplně neškodní, ale chyby páchali i v defenzivě. Tu první potrestal už v osmé minutě Carlos Tenorio, který se odpoutal od stopera a Valenciův centr z pravé strany hlavou proměnil ve svůj druhý gól v turnaji.

Latinskoamerické derby režírovali Ekvádorci. Jednostranný průběh donutil kostarického trenéra Alexandera Guimaraese k první změně už ve 28. minutě, ale tým se neprobral. Hlavně levá strana jeho jedenáctky v defenzivní činnosti kulhala a mrštný Valencia tam často mohl prezentovat svůj talent. Ve 41. minutě málem jeho tečovaný centr našel síť, ale gólman Porras proti změně směru stihl na brankové čáře zareagovat.

Jediný slibný moment kostarická ofenziva vyprodukovala až těsně před poločasem. Střídající Saborio adresoval gólový pas Sequeirovi, ale ten s ním hlavou naložil tak mizerně, že vůbec netrefil branku. V daleko výhodnější pozici přímo na středu malého vápna vzápětí selhal i ekvádorský Delgado, kterého po akci ve svém oblíbeném prostoru na pravém křídle vybídl aktivní Valencia.

Nešťastný střelec svůj hřích napravil krátce po obrátce. Využil jen další benevolenci kostarických zadáků i gólmana Porrese, který propustil Delgadovu ránu z ostrého úhlu. Protivník vrhl všechny síly do útoku. Brankář Mora se však musel ukázat jen po Solisově výpadu, tím se Kostaričané vydali ze svých nápadů.

Fotbalovější a kompaktnější rival z Jižní Ameriky si užíval postup. Třetím gólem ho mohl osladit ještě Kaviedes, ale v 70. minutě se trefil z ofsajdu. Saborio mohl závěr utkání alespoň zdramatizovat, avšak jeho střela se v 89. minutě vrátila od břevna zpátky do pole. Nakonec Kostarice ještě přitížil Kaviedes, který po centru pohotově zakončil ekvádorský brejk do otevřené obrany. Utkání Polska s Kostarikou tak bude pro oba celky loučením se šampionátem, zatímco Ekvádor se s Německem utká o prvenství ve skupině.

Ekvádor - Kostarika 3:0 (1:0)
Branka: 8. C. Tenorio, 55. Delgado, 90+2. Kaviedes. Rozhodčí: Codjia - Aderodjou (oba Benin), Ntagungira (Rwanda). ŽK: Castillo, De la Cruz, Mora - Marín, Solis. Diváci: 49.500 (vyprodáno).
Ekvádor: Mora - De la Cruz, Hurtado, Espinoza (68. Guagua), Reasco - E. Méndez, E. Tenorio, Castillo, Valencia (73. Urrutia) - Delgado, C. Tenorio (46. Kaviedes). Trenér: Suárez.
Kostarika: Porras - Marín, Umaňa, Walace - González (47. Hernandez), Solis, Centeno (84. Bernard), Sequeira, D. Fonseca (29. Soborio) - Gómez, Wanchope. Trenér: Guimares.
Tabulka skupiny A:
1. Ekvádor22005:06
2. Německo22005:26
3. Polsko20020:30
4. Kostarika20022:70

Reklama

Související témata: