Hlavní obsah

Ljungberg na poslední chvíli zachránil Švédům vítězství

Už to vypadalo, že švédští fotbalisté odehrají i svůj druhý zápas ve skupině B mistrovství světa bez branek. Na vyprodaném berlínském Olympijském stadionu se proti Paraguayi dlouhou nemohli prosadit, až je v 89. minutě spasil Ljungberg. Zatímco jeho trefa rozhodla o konci postupových nadějí Jihoameričanů, Švédy do osmifinále pošle i remíza v závěrečném zápase proti Anglii.

Článek

Švédský kouč Lagerbäck vyměnil v jedenáctce, která v prvním zápase neúspěšně dobývala obranu Trinidadu, Källströma za Anderse Svenssona a zařazení nového muže do středu zálohy se zdálo být alespoň ze začátku dobrým nápadem. Källström nutil paraguayské obránce k faulům, zahrával trestné kopy i rohy a také měl tvrdou ranou z 25 metrů na svědomí největší šanci Švédů z úvodu utkání. Bobadilla ale skokem jeho dělovku zneškodnil.

Jihoameričané před zápasem slibovali, že budou útočit víc než proti Anglii, ale ve skutečnosti se spokojili s pečlivou obranou a na polovinu soupeře se vydávali podívat jen občas. Jejich nejnebezpečnější akcí byla na dlouhou dobu spolupráce Santa Cruze s Valdezem, kterou druhý z nich zakončil ze slibné pozice jen střelou nad branku. Ibrahimovic se trápil

Švédové se snažili rozbít obrannou zeď kladivem jménem Ibrahimovic, ale vysoké míče končily většinou na kopačkách soupeře. A když paraguayskou obranu přeletěl výkop brankáře Isakssona a vysoký útočník mohl jít sám na branku, zakončil svou akci slabou střelou. To byl možná pro Lagerbäcka signál ke změně a trápící se hvězdu Juventusu nahradil pro druhý poločas Allbäck.

Žlutí začali hrát víc po zemi a svými kombinacemi působili soupeři větší starosti. Jednu z nich zastavili Paraguayci faulem a Bobadilla se pak musel hodně natahovat, aby Larssonův trestný kop neskončil v síti.

Pak na sebe strhl pozornost Allbäck. Nejdřív mu slovenští rozhodčí upřeli chybně odmávaným ofsajdem možnost běžet osamoceně na branku, a když jí chvilku potom dostal, nenaložil s ní podle svých představ. Přehodil si sice vybíhajícího gólmana, ale zezadu jej přesprintoval Caniza a míč mu v hodině dvanácté ukopl. Nevedlo se ani Larssonovi, od nějž se na krok nehnuli dva obránci. Skončily dvě nelichotivé série

Miláček švédských fanoušků pak alespoň sklepl míč pro Allbäcka, který byl sice blízko brance, ale měl jí za zády a jeho slabou střelu stačil Bobadilla zastavit na čáře. Švédové se ale stejně jako řada týmů v posledních dnech přesvědčili, že bojovat do poslední vteřiny se vyplácí.

Kouč Lagerbäck poslal do hry v 86. minutě čtvrtého útočníka Elmandera a ten sehrál důležitou roli. Po třech minutách na hřišti našel centrem Allbäcka, který v obtížné pozici poslal míč do volného prostoru a dobíhající Ljungberg jej hlavou uklidil do brankářova protipohybu. Ukončil tím nejen své čekání na trefu v národním týmu, které trvalo 542 minut, ale zároveň po sedmi zápasech uťal švédskou sérii bez výhry.

Švédsko - Paraguay 1:0 (0:0)
Branka: 89. Ljungberg. Rozhodčí: Michel - Slyško, Balko (všichni SR). ŽK: Linderoth, Lucic, Allbäck - Caniza, Acuňa, Paredes, Barreto. Diváci: 72 000.
Švédsko: Isaksson - Alexandersson, Mellberg, Lucic, Edman - Wilhelmsson (68. Jonson), Källström (86. Elmander), Linderoth, Ljungberg - Ibrahimovic (46. Allbäck), Larsson. Trenér: Lagerbäck.
Paraguay: Bobadilla - Caniza, Gamarra, Cáceres, Núněz - Bonet (81. Barreto), Acuňa, Paredes, Riveros (62. Dos Santos) - Váldez, Santa Cruz (63. López). Trenér: Ruiz.
Tabulka skupiny B:
1. Anglie22003:06
2. Švédsko21101:04
3. Trinidad a Tobago20110:21
4. Paraguay20020:20

Reklama

Související témata: