Hlavní obsah

Mexické fotbalisty zastavil brankář, kterého nikdo nechce

HANNOVER

Mexičtí fotbalisté v pátek večer v Hannoveru jen nechápavě kroutili hlavami. Nemohli uvěřit, že se jim ani jednou nepodařilo překonat podceňovanou angolskou obranu. Jejich frustrace by byla asi ještě větší, kdyby věděli, že je zastavil brankář, který už déle než rok marně hledá práci.

Článek

Joao Ricardo má sice styl, který uvádí experty do rozpaků, ale gól nedostal a byl vyhlášen nejlepším hráčem zápasu. Stal se tak vůbec prvním gólmanem, který tuto cenu na šampionátu v Německu dostal. "Nebýt jeho, tak by Angola vysoko prohrála," zdůvodnil volbu člen technické skupiny FIFA a bývalý vynikající peruánský fotbalista Teofilo Cubillas.

Přitom o Ricardovy služby nikdo kromě trenéra angolské reprezentace už dlouho nestojí. Na soupisce má kolonku s klubovou příslušností nevyplněnou. Naposledy hájil branku portugalského klubu Moreirense, ale teď jen pomáhá otci v truhlárně a žije z úspor.

V šestatřiceti letech se pomalu smiřoval s tím, že fotbal je uzavřená kapitola, ale teď může být všechno jinak. Přesto tvrdí, že ho otázka angažmá momentálně nijak zvlášť netrápí. "Nepřemýšlím o tom, kde budu chytat v příští sezoně. Teď myslím jen na zápas s Íránem. Když se mi bude dařit, tak se to vyřeší samo," řekl Ricardo.

Novináři byli zvědaví, jak může být bez pořádného tréninku v tak dobré formě. "Občas jsem chodil na tréninky s místním klubem. Zbytek jsou jen srdce a vůle," řekl Ricardo. Se spoluhráči se raduje z prvního bodu. "Tohle utkání určitě vylepšilo image naší země a celé Afriky," řekl angolský hrdina.

Trenér Angoly byl nespokojen s rozhodčím

Trenér Luis Oliveira Goncalves byl také spokojen, ale trochu se zlobil na rozhodčího. "Byl na nás až moc přísný. Jak při vyloučení Andrého, tak při žlutých kartách. Nejsme mužstvo, které by hrálo příliš tvrdě," posteskl si Goncalves. Podle oficiálních statistik je Angola nejčastěji faulujícím týmem s 51 nedovolenými zákroky. Ale trenér si myslí, že je to tím, že nemá v mužstvu známé hráče. "FIFA nařídila rozhodčím chránit hvězdy, ale nás nechrání nikdo," posteskl si Goncalves.

Mexičané roli favorita nezvládli a rozdíl 53 míst na žebříčku FIFA jim byl k ničemu. Ale mají čtyři body a obránce Rafael Marquez tvrdí, že není důvod k panice. "Trochu jsme si to zkomplikovali, ale musíme zachovat klid. Nehráli jsme špatně, chybělo nám jen trochu štěstí," řekl hráč Barcelony.

Záložník Pavel Pardo je dokonce přesvědčen, že Mexičané zahráli lépe než při úvodním vítězství nad Íránem. "Měli jsme obrovskou převahu, jen gól jsme nedali. To se někdy stane. S Portugalskem to bude těžší zápas, ale jsem si jist, že postoupíme," řekl Pardo.

Reklama

Související témata: