Hlavní obsah

Portugalci zdolali Írán a jsou v osmifinále MS

FRANKFURT NAD MOHANEM

Fotbalisté Portugalska jsou na mistrovství světa prvním postupujícím týmem ze skupiny D. Po vítězství 2:0 nad Íránem už nemohou skončit hůře než druzí, asijský celek je naopak po druhé prohře jako první ve skupině bez šancí na osmifinále. Ve Frankfurtu nad Mohanem branky vstřelili uzdravený barcelonský záložník Deco a z penalty Cristiano Ronaldo.

Článek

Oba trenéři udělali v sestavách změny. Brazilský kouč Portugalců Scolari poslal na trávník vedle Deka také Costinhu, zatímco ze sestavy vypadli Simao s Petitem. Nastoupil i Cristiano Ronaldo, přestože v prvním souboji byl po nepřesvědčivém výkonu střídán. Scolariho protějšek Ivanovič postavil opět i kritizovaného záložníka Alího Karímího z Bayernu Mnichov, hrát ale nemohl kanonýr Alí Daeí, kterého nepustila do sestavy poraněná záda.

Stříbrný celek z evropského šampionátu před dvěma lety začal zostra, ale hned v první minutě promarnil stejně jako v předchozím duelu proti Angole šanci Pauleta. Ze střední vzdálenosti se třikrát zastřeloval Maniche, ale ani jednou se netrefil mezi tři tyče. Na druhé straně Nekúnam poslal hlavou míč rovněž mimo branku.

Výrazná převaha Portugalců

Portugalci měli výraznou převahu, v prvním poločase měli míč v držení ze sedmdesáti procent, ale do koncovky je soupeř příliš často nepustil. Pokud se již dostali ke střele, prosadil se gólman Íránu Mirzápúr, což platilo hlavně po přihrávce Figa a střele Deka. Cristiano Ronaldo poslal tvrdou ránu levačkou vedle.

Středová řada portugalského týmu soupeře jasně přehrávala, ale brankou neskončila ani šance obránce Miguela, který si v poslední minutě poločasu zaběhl až do vápna soupeře, ale jeho střelu z úhlu gólman vyrazil na roh.

Blízko vyrovnání byl Chatíbí

Po změně stran nebyl asijský celek již tolik schovaný v obraně a Portugalci to využili. V 63. minutě Figo zatáhl míč do středu hřiště, našel těsně před vápnem Deka, který se z dvaceti metrů trefil naprosto přesně k tyči. Po jeho ráně se brankář Mirzápúr jen díval, jak míč napíná síť. Tvůrce hry, který měl v úvodu šampionátu svalové problémy, tak opět potvrdil, jak je pro mužstvo platný.

O šest minut později však mohlo být vyrovnáno. Meira podběhl centr a Chatíbí, jenž byl v té chvíli na hřišti pouhé tři minuty, z úhlu těsně minul. Velkou šanci měl také v 79. minutě Hášemíján, jeho hlavičku však Ricardo chytil. A tak opět udeřilo na druhé straně. V rohu pokutového území zbytečně fauloval Golmohammadí Figa a z penalty Cristiano Ronaldo poslal míč na opačnou stranu, než pro kterou se rozhodl brankář. Íránci tak ani napotřetí při svých startech na MS nepostoupili ze skupiny.

Portugalsko - Írán 2:0 (0:0)
Branky: 63. Deco, 79. Cristiano Ronaldo z pen. Rozhodčí: Poulat - Dagorne, Texier (všichni Fr.). ŽK: Pauleta, Deco, Costinha - Nekúnam, Madančí, Káebí, Golmohammadí. Diváci: 43 000 (vyprodáno).
Portugalsko: Ricardo - Miguel, Ricardo Carvalho, Meira, Nuno Valente - Cristian Ronaldo, Deco (80. Tiago), Costinha, Maniche (67. Petit), Figo (88. Simao) - Pauleta. Trenér: Scolari.
Írán: Mirzápúr - Káebí, Golmohammadí (88. Bachtíjárízáde), Rezáeí, Nosratí - Mahdavíkíjá, Nekúnam, Karímí (65. Zandí), Tajmúríján - Madančí (66. Chatíbí), Hášemíján. Trenér: Ivanovič.
Tabulka skupiny D:
1. Portugalsko22003:06
2. Mexiko21103:14
3. Angola20110:11
4. Írán20021:50

Reklama

Související témata: