Hlavní obsah

Ghanský tisk slaví vítězství fotbalistů nad Čechy

PRAHA/ACCRA

Ghanský tisk a zpravodajské internetové servery oslavují vítězství fotbalistů Ghany nad Českou republikou na mistrovství světa. Podle deníku Accra Daily Mail hráči africké země tvoří historii. Média však oceňují i výkon brankáře Petra Čecha, který Českou republiku ochránil od ještě větší prohry. Vítězství vyvolalo bouřlivé oslavy, jež zasáhly všech deset regionů Ghany.

Článek

"Výbuch radosti připomínal získání nezávislosti v roce 1957," napsal Accra Daily Mail, podle něhož byli afričtí fotbalisté lepší po celou dobu zápasu. "Čechy postupně ovládla beznaděj a nechápali, jak je Ghana mohla vymazat ze hřiště," uvedl jeden z největších deníků v zemi.

Internetový server Ghana News upozorňuje, že Češi nejsou žádnými nováčky, ale jde o zkušený "super tým". Na výhře ghanských fotbalistů se podle webu nejvíc podíleli Michael Essien a Stephen Appiah. Na druhé straně vynikl opět především brankář Čech, jehož zákroky označil za "výjimečné".

Nezatracuje ale ani Vratislava Lokvence, kterého "bylo velmi těžké uhlídat, ale Ghaňané to nakonec zvládli". Velkou pozornost ghanská média věnují českému obránci Tomáši Ujfalušimu, který podle nich svojí úlohu nezvládl, když zavinil první gól a ještě se nechal vyloučit po penaltovém zákroku.

Zpravodajský server Ghana News upozorňuje, že vítězství bylo důležité pro celý kontinent. Na turnaji to byl pro reprezentaci z Afriky první tříbodový zisk. "Cítili jsme, že jeden z afrických týmů by mohl brzy vyhrát. A o to bylo lepší, že nadějní fotbalisté Ghany si dokázali poradit se skvělým soupeřem, jakým je Česká republika," uvedl.

Reklama

Související témata: