Hlavní obsah

Ujfaluši: Smolnější zápas jsem ještě nehrál

WESTERBURG

Smutným hrdinou byl v sobotním utkání proti Ghaně stoper Tomáš Ujfaluši. V úvodu po jeho chybě vstřelil první gól Gyan, pak zavinil penaltu a navíc byl vyloučen. Česká reprezentace s africkým týmem prohrála 0:2. "Byl to můj nejsmolnější zápas vůbec, nejen v reprezentaci," říkal novinářům v neděli obránce italské Fiorentiny.

Článek

Konec zápasu sledoval v kabině, na rozdíl od spoluhráčů dorazil na hotel později. "Strávil jsem dvě hodiny na dopinku. Tam jsem byl společně s Davidem Jarolímem, ten ale byl ale rychle hotový a mohl jít. Já byl tak vyčerpaný, že to nešlo," popisoval nechtěné zdržení v Kolíně Ujfaluši.

Po příjezdu na hotel nešel hned spát, chvíli sledoval záznam zápasu Česka s Ghanou. "Viděl jsem ho s Markem Jankulovskim ještě večer, bylo to trýznivé. Neusínalo se mi dobře, ale už jsem se z toho vyspal," řekl reprezentační stoper.

Český tým trestuhodně zaspal úvod utkání. Už ve druhé minutě Gyan otevřel skóre. "Rychlý gól zápas hodně ovlivnil," přiznal Ujfaluši, jehož chyba trefě soupeře předcházela. "Netrefil jsem balón, jen jsem ho lízl. Pak míč prošel k soupeři a ten zakončil. Byla to chyba," zpytoval svědomí obránce.

Instinktivní zákrok

Navíc nepodařený výkon korunoval v 65. minutě. Po faulu na unikajícího Amoaha odpískal rozhodčí Elizondo pokutový kop a navíc Ujfalušiho vyloučil. "Jednal jsem instinktivně. Útočník přebral balón, já mu ho chtěl vypíchnout. Na poslední chvíli jsem cuknul, ale ke kontaktu došlo," přiznal stoper.

Chvíli to vypadalo, že trestem za faul bude jen penalta. "Byl jsem přesvědčený, že kartu nedostanu. Bylo to až na impuls pomezního rozhodčího. Ale asi to tak mělo být, byla to vyložená šance," uznal Ujfaluši, který byl naposledy vyloučený ještě v dresu Hamburku. "Tenkrát jsme se drželi se Schneiderem pod krkem," vzpomínal na bundesligové utkání s Leverkusenem.

Trest snad jen proti Itálii

V neděli zasedá v Berlíně disciplinární komise šampionátu, pak se Ujfaluši dozví trest. Měla by to být jednozápasová absence, jak je v podobných případech typické. "Doufám, že trest bude jenom jednozápasový. Snad to taky nebude náš poslední zápas na mistrovství," doufá v postup ze základní skupiny Ujfaluši.

Každopádně tak zmešká závěrečné vystoupení Česka v základní skupině. "Moc mě štve, že proti Italům nebudu hrát. Fotbal je ale takový. Aspoň klukům poradím, jak na Luku," řekl spoluhráč italského kanonýra a spoluhráče Ujfalušiho z Fiorentiny Luky Toniho.

Reklama