Hlavní obsah

Čech: Nebudeme na nikoho spoléhat

Nejlepším českým fotbalistou v duelu proti Ghaně byl brankář Petr Čech. Afričané favorizovaného soupeře porazili 2:0, ale mohli vstřelit více gólů. Těm ale zabránil vynikající gólman londýnské Chelsea. "Necítím se ale jako hrdina," řekl Čech v neděli novinářům.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Petr Čech při tréninku české fotbalové reprezentace

Článek

Ghaňanům jste chytil spoustu šancí. Jste spokojený?

Myslím si, že víc už jsem udělat nemohl. Jsem zklamaný z toho, že jsme zápas nezvládli. Měli jsme výhodu tří bodů z prvního utkání s Američany, ale o tu jsme už po sedmdesáti sekundách přišli. Rychlý gól rozhodl. I když jsme dali do boje všechny síly, nestačilo to.

Počítal jste tutovky soupeře?

To ne, ale bylo jich dost. Hodně jich zahodili, včetně penalty. Po té jsem věřil, že ještě najdeme sílu a dáme alespoň jeden gól. Ten bohužel vstřelili oni.

Kdy naposledy jste si takhle zachytal?

Musel bych hodně dlouho lovit v paměti. Za poslední rok, dva to nebylo.

Soupeř vás převyšoval ve všech směrech. Byl rychlejší, lépe kombinoval, vytvářel si šance. Překvapil vás?

Věděli jsme, že jsou Ghaňané velice rychlí a fyzicky zdatní. Do šancí se ale dostávali hlavní díky vývoji utkání.

Jindy silná defenzivní hra se proti Ghaně sesypala jako domeček z karet. Byla to chyba obranné čtveřice nebo šlo o celkovou hrou týmu?

Nikoho bych nevinil a už vůbec ne obrannou čtveřici. Všichni jezdili po zadku, ale půl hodiny vzadu hráli pět na tři. Zápas se vyvinul tak, že jsme museli útočit a odkrýt obranu. Oni měli přechod do útoku opravdu fantastický a dokázali situace využít. Navíc se míče odrážely k jejich kopačkám, proto u nich byli dřív.

Kdy jste přestal věřit, že by mohlo přijít vyrovnání?

Až po druhém gólu. Do té doby jsem pořád věřil, že zápas ještě otočíme. Po té druhé brance už jsme mysleli i na to, abychom nedostali třetí a nepokazili si tak ještě víc skóre.

Nebylo utkání s Ghanou jen zrcadlem výkonnosti české reprezentace?

To si nemyslím, zápas nám jen nevyšel. To se stává. Padne to na každého, dnes se to stalo nám. Čtyři roky tohle mužstvo ukazuje svoji kvalitu a tu neztratilo, i když jsme prohráli s Ghanou a chybějí nám klíčoví hráči.

Před opakováním penalty jste diskutoval s rozhodčím. O čem?

Někdo v hledišti měl píšťalku, tak jsem ho na to upozorňoval. Už na začátku zápasu se stalo, že najednou po rohu přestalo deset lidí hrát. Zdeněk Grygera koukal na rozhodčího, a až když zjistil, že to nepískl on, pokračoval. Při penaltě někdo pískl a Gyan se rozběhl. Měl jsem ho přečteného, a tak jsem nechtěl padat. Jenže on to v opakovaném pokusu změnil. Žlutá karta byla přísná, Gyan reagoval na píšťalku. Jen ne na tu správnou.

Přísné se mohlo zdát i vyloučení Tomáše Ujfalušiho...

Tomáš soupeři škrtnul o nohu, kontakt tam byl. Odpískanou penaltu by si rozhodčí obhájil. Červená karta měl ale překvapila, nejednalo se o nějaký hrubý faul zezadu.

Ujfaluši bude proti Italům určitě chybět, stejně jako po druhé žluté kartě Lokvenc. Jak se s tím vyrovnáte?

Vyloučení Ujfalušiho i druhá žlutá karta Lokvence potvrdily, že sobota byla pro nás černým dnem. Musíme se ale oklepat a jít dál. Pořád máme boj o postup ve svých rukách. Do zápasu s Italy půjdeme s cílem vyhrát. Nebudeme spoléhat na nikoho jiného než na sebe.

Reklama