Hlavní obsah

Chorvaté nedali penaltu a s Japonskem hráli bez branek

NORIMBERK

Fotbalisté Japonska a Chorvatska mají šanci na postup do osmifinále mistrovství světa i po svém druhém zápase ve skupině F. S bezbrankovou remízou ale po závěrečném hvizdu nebyl spokojený ani jeden tým. Zvlášť Chorvaté mohou litovat toho, že ve 22. minutě neproměnil Srna penaltu. Poprvé na šampionátu proti sobě nastoupili dva poražení z úvodních duelů.

Článek

Japonci dlouho drželi míč v bezpečné vzdálenosti nejen od své, ale i od chorvatské branky. Do šestnáctky se zkoušeli dostat vysokými centry, při nichž ale jejich drobní hráči neměli proti urostlým chorvatským zadákům šanci. Svěřenci trenéra Zica se tak omezili většinou jen na střely z dálky, nejnebezpečnější vyslal na Pletikosu Hidetoši Nakata.

Chorvaté byli před soupeřovou brankou daleko nebezpečnější. A ve 22. minutě měli jedinečnou možnost otevřít skóre. Japonský kapitán Mijamoto zasáhl v šestnáctce místo míče zezadu Prša a Belgičan De Bleeckere nařídil penaltu. Pro Srnovu střelu si ale celkem bez problémů skočil k levé tyči své branky Kawaguči. Byla to čtvrtá penalta na turnaji a druhá neproměněná za sebou. Petru Čechovi ale proti Ghaně nepomohl jeho zákrok, ale tyč.

Potom mohl umlčet své četné kritiky v řadách chorvatských žurnalistů trenérův syn Niko Kranjčar, ale místo toho jeho rána ze 20 metrů rozezvučela břevno a jeho ideální vysunutí poslal Klasnič těsně vedle. Víc než to ochozy vzrušila nevinná malá domů, která těsně před Kawagučim skočila na drnu a japonský gólman si oddechl, že zpětná přihrávka mířila vedle branky.

Neprosadila se ani obdivovaná záloha Japonců

Brazilec na lavičce japonského týmu Zico vycítil, že v posledním zápase skupiny proti svým krajanům bude dohánět bodový zisk těžko. Proto poslal na hřiště do druhého poločase místo Fukunišiho ofenzivnějšího Inamota a na hřišti se v záloze jeho týmu sešla čtveřice, kterou obdivuje celá Asie.

Japonci začali krátkými přihrávkami snadno překonávat chorvatskou obrannou závoru. Největší šanci z toho vytěžil Janagisawa, který byl sám před téměř prázdnou brankou, ale míč vůbec netrefil a prostřelil brankáře, který stál vedle tyče.

Rovnováhu ve skóre nezlomil ani tah Chorvata Kranjčara, který nasadil do hry třetího útočníka Oliče. Ani ten ale chorvatské čekání na gól neukončil a po rychlém brejku poslal křížnou střelu těsně vedle tyče. Chorvaté dohrávali zápas se čtyřmi klasickými forvardy na hřišti, jenže ani tak svůj gólový půst na mistrovství světa nezlomili a neprosadili se už 284 minut.

Japonsko - Chorvatsko 0:0
Rozhodčí: De Bleeckere - Hermans, Vromans (všichni Belg.). ŽK: Mijamoto, Kawaguči, Alex - R. Kovač, Srna. Diváci: 41 000.
Japonsko: Kawaguči - Kadži, Nakazawa, Mijamoto, Alex - Ogasawara, H. Nakata, Fukuniši (46. Inamoto), Nakamura - Takahara (86. Oguro), Janagisawa (61. Tamada). Trenér: Zico.
Chorvatsko: Pletikosa - Šimič, R. Kovač, Šimunič - Srna (87. Bošnjak), Tudor (70. Olič), N. Kovač, Babič - N. Kranjčar (78. Modrič) - Pršo, Klasnič. Trenér: Z. Kranjčar.
Tabulka skupiny F:
1. Austrálie11003:13
2. Brazílie11001:03
3. Chorvatsko20110:11
4. Japonsko20111:31

Reklama

Související témata: