Hlavní obsah

Fotbalisté Ukrajiny si spravili chuť na Saúdské Arábii

HAMBURK

Fotbalisté Ukrajiny napravili dojem z debaklu se Španělskem a ve svém druhém vystoupení na mistrovství světa porazili Saúdskou Arábii 4:0. Na historicky první výhře Ukrajinců na velkém turnaji se podílel gólem a nahrávkou jejich nejslavnější hráč Andrej Ševčenko. K úspěchu pomohl i kouč Oleg Blochin. V týmu, který Španělé rozmetali 4:0, se nebál udělat čtyři změny.

Článek

A osvěžený soubor začal okamžitě vylepšovat image mužstva, které přijelo do Německa v roli černého koně.

Saúdové měli problémy hlavně při rozích a po jednom z nich kapitulovali už ve 4. minutě. Na centr si naběhl zezadu stoper Rusol, který ve středu obrany nastoupil osamocen bez distancovaného Vaščuka, a nohou ve výskoku vstřelil historicky první gól své země na mistrovství světa.

Diamant ukrajinské sestavy Ševčenko se pak snažil, aby nezůstalo jen u jedné trefy. Střílel, nahrával, ale prosadit se dlouho nemohl. Když už svou hlavičkou překonal brankáře, trefil na čáře obránce a Rebrov svou dorážku vysoko přestřelil.

Ševa se v reprezentaci trefil potřicáté

Někdejší Ševčenkovo dvojče z útoku Dynama Kyjev a s 72 reprezentačními starty nejzkušenější ukrajinský hráč dostal od Blochina šanci v základní sestavě poprvé na turnaji a nabídku využil.

V hamburském dešti, který se blížil počasí, na něž jsou Ukrajinci zvyklí, si snadno vychutnal brankáře Zajda. Náhradník legendárního Dajíi, který je se 181 zápasy v národním týmu světovým rekordmanem, nebyl zrovna ideálně postaven, Rebrov si toho všiml a lehkou technickou střelu trefil volné místo u tyče.

Voronin poté zamířil po zemi těsně vedle, ale pak už se obávaný ukrajinský útok konečně prosadil. Ševčenko si krátce po začátku druhého poločasu naběhl za obranu na přímý volný kop a hlavou vstřelil svůj jubilejní třicátý gól v ukrajinském dresu.

S dostatečným náskokem favorit polevil a šancí už si tolik nevytvářel. Nejnebezpečnější byla na dlouhou dobu Kaliničenkova střela ze strany, která se otřela o břevno. Přesto ještě v závěru zatížil konto asijského týmu další trefou. Saúdové ztratili míč ve středu pole, Ševčenko dostal přihrávku do běhu, těsně před brankářem přihrál ideálně do tandemu dobíhajícímu Kaliničenkovi a ten do prázdné branky zvýšil na 4:0.

Vzápětí ještě stejný hráč z nadějné pozice přestřelil branku a Timoščuk ji táhlým pokusem těsně minul. To už na hřišti chyběl Ševčenko, který chvíli předtím v klidu vystřídal a vychutnal si ovace padesáti tisíc fanoušků.

Ukrajinci mají hru o postup znovu pevně ve svých rukou. Když ve svém závěrečném vystoupení ve skupině porazí Tunisko, jsou v osmifinále.

Saúdská Arábie - Ukrajina 0:4 (0:2)
Branky: 4. Rusol, 36. Rebrov, 46. Ševčenko. 84, Kaliničenko. Rozhodčí: Poll - Sharp, Turner (všichni Angl.).

Reklama

Související témata: