Hlavní obsah

Španělé zlomili zápas s Tuniskem až v závěru

STUTTGART

Až v závěrečné dvacetiminutovce zlomili fotbalisté Španělska ve svém druhém utkání ve skupině H mistrovství světa odpor Tunisanů a zvítězili 3:1. Africký tým vedl od osmé minuty brankou Mnárího. Vyrovnání zařídil Raúl a dvěma brankami pak rozhodl Torres, jenž se dostal s třemi zásahy do čela tabulky střelců turnaje. Španělé si zajistili jako osmý tým postup do osmifinále.

Článek

Španělský kouč Aragonés poslal na trávník stejnou sestavu, která si hladce poradila s Ukrajinou. Jen lavičku náhradníků usedli Reyes, Fábregas, Salgado i Raúl, který v reprezentaci nastřílel více branek než všichni ostatní španělští hráči na šampionátu. Hráči z Pyrenejského poloostrova začali ofenzivně a rána ostrostřelce Villy z Valencie rozvlnila tuniskou síť, ovšem jen z boku.

Naopak po rychlém brejku Džazirího o dvě minuty později udeřilo. Tuniský útočník si poradil se třemi obránci, naservíroval míč na nohu Mnárího, jehož ránu Casillas vyrazil jen ke střelci, který napodruhé otevřel skóre. Pro norimberského záložníka to byl teprve druhý reprezentační gól a Španělé na šampionátu poprvé inkasovali.

Svěřenci francouzského kouče Lemerrea vsadili na obranu a rychlé brejky, které většinou vedl po pravé straně Trábilsí z Ajaxu Amsterodam. Po čtvrthodině před Džazirím včasným vyběhnutím zasáhl Casillas, na druhé straně dostal Luis García pas za tuniskou obranu, ale míč nezpracoval a obránci mu ho vzali.

Vyrovnání zařídili střídající hráči

Španělé zatlačili africké mistry z roku 2004 před jejich šestnáctku a ti si mnohdy pomáhali i fauly, ale střely z trestných kopů svůj cíl nenacházely. Až minutu před poločasem hlavičkoval po rohu Xavi Alonso, překonaného nejstaršího hráče mistrovství, již čtyřicetiletého gólmana Búmnidžíla, však zastoupil na brankové čáře Ajarí.

Španělský tlak pokračoval i po přestávce. V sestavě favoritů se objevili Raúl a Fábregas, který ve 48. minutě vypálil tvrdě z dálky, brankář Tuniska ale stačil míč vyrazit. Afričané i na deštěm zkrápěném trávníku úspěšně odolávali. Soupeř měl obrovskou převahu, dobře kombinoval, ale obejít hráče v přehuštěném prostoru a dostat se do šance se Španělům nedařilo.

Vyrovnání zařídili střídající hráči. V 71. minutě Fábregasovu střelu vyrazil Búmnidžíl jen před sebe a Raúl, ač byl tísněn Trábilsím, vstřelil svou 43. reprezentační branku. Za pět minut byl obrat dokonán. Fábregas poslal pas za obranu na Torrese, brankář špatně vyběhl a dvaadvacetiletý talent z Atlétika Madrid nezaváhal.

Španělé tak prodloužili sérii bez prohry na 24 zápasů a trenér Aragonés na lavičce týmu opět neokusil porážku. Naopak jeho protějšek Lemerre moc důvodů slavit 65. narozeniny neměl, zvláště poté, co v nastaveném čase přidal třetí branku z penalty Torres, kterého předtím fauloval Džahíja.

Španělsko - Tunisko 3:1 (0:1)
Branky: 76. a 90.+1 z pen. Torres, 71. Raúl - 8. Mnárí. Rozhodčí: Simon - Tavares, Corona (všichni Braz.). ŽK: Puyol, Fábregas - Ajarí, Trábilsí, Džajdí, Džmamdíja, Džazirí, Mnárí. Diváci: 52.000.

Reklama

Související témata: