Hlavní obsah

Polští fotbalisté se šampionátem rozloučili výhrou

HANNOVER

Polští fotbalisté se se světovým šampionátem v Německu rozloučili výhrou nad Kostarikou 2:1. Oba jejich góly, a jediné na turnaji, vstřelil v úterý v Hannoveru obránce Bartosz Bosacki.

Článek

Ani jeden ze soupeřů neměl po předchozích dvou porážkách už šanci na postup. Tři body stačily Polákům ke třetímu místu v tabulce skupiny A, ale zřejmě to nebude dost na to, aby jejich trenér Pawel Janas nebyl po návratu domů odvolán.

Neprospěje mu ani fakt, že i přes nezdary lpěl na vesměs stejné jedenáctce. Před čtyřmi lety byl jeho předchůdce Boniek před posledním zápasem ve stejné situaci, postavil sedm náhradníků a Poláci si částečně vylepšili image výhrou 3:1 nad Američany. Dnes Janas sáhl jen k jedné změně, a to ještě potrestaného Sobolewského musel nahradit, i kdyby nechtěl.

Poláci pokračovali dál ve svém trápení. Gómez s Wanchopem rozebírali svými kombinacemi jejich obranu a jednu z jejich akcí museli polští zadáci zastavit asi osmnáct metrů od branky faulem. Míč si k trestnému kopu postavil Gómez, jeho spoluhráči šikovně ve zdi udělali mezeru a přízemní rána prolétla Borucovi mezi nohama do sítě. Hrdina zápasu s Německem si tak na šampionátu vypil kalich hořkosti až do dna.

Jeho spoluhráči se ale s nepříznivým vývojem nesmířili. Zvlášť ne stoper Bosacki, který se zřejmě na matné výkony svých spoluhráčů v útoku nemohl dívat. Třicetiletý obránce Lechu Poznaň si dvakrát si naběhl na roh a skóre sám otočil. Fotbalista, který se do nominace dostal až dodatečně jako náhrada za nemocného Gorawského a v premiéře jen seděl na lavičce, byl dnes vyhlášen nejlepším hráčem zápasu.

Poprvé se trefil ve 33. minutě efektním volejem, který se do sítě odrazil od břevna. Byl to nejen první Bosackého gól v národním týmu, ale i první trefa Poláků na šampionátu. Uběhlo dalších třiatřicet minut, když se Bosacki vypravil znovu do šestnáctky soupeře a u zadní tyče se tentokrát prosadil hlavou. Roh zařídil Krzynówek, který vystřelil tvrdě po zemi k tyči, ale Porras jeho střelu skokem vyrazil.

Kostaričané už vyrovnat nestihli. Wanchope sice dopravil míč do sítě, ale až poté, co mu rozhodčí odmávali ofsajd. Střelecký rekordman své země, jenž má na kontě 45 branek, si loučení s reprezentačním dresem určitě představoval jinak. Středoameričané odjíždějí z Německa bez bodu a jejich devět inkasovaných branek je zatím nejhorší vizitkou obrany na šampionátu.

Kostarika - Polsko 1:2 (1:1)
Branky: 25. Gómez - 33. a 66. Bosacki. Rozhodčí: Maidin (Sing.) - Permpanich (Thaj.), Kulúm (SAE). ŽK: Umaňa, Marín, Gómez, Badilla, González - Radomski, Bak, Žewlakow, Baszczynski, Boruc. Diváci: 43.000.
Kostarika: Porras - Umaňa, Badilla, Marín - Drummond (70. Wallace), Centeno, Bolaňos (78. Saborio), Solis, González - Gómez (82. Hernández), Wanchope. Trenér: Guimaraes.
Polsko: Boruc - Baszczynski, Bosacki, Bak, Žewlakow - Jeleň, Radomski (64. Lewandowski), Szymkowiak, Krzynówek - Smolarek (85. Rasiak), Žurawski (46. Brožek). Trenér: Janas.
Konečná tabulka skupiny A
1. Německo33008:29
2. Ekvádor32015:36
3. Polsko31022:43
4. Kostarika30033:90

Reklama

Související témata: