Hlavní obsah

Angličané přemýšlejí o tom, jak nahradit Owena

KOLÍN NAD RÝNEM

Sotva se anglické fotbalové reprezentaci uzdravil kanonýr Wayne Rooney, ztratila jiného kanonýra. Michael Owen si hned v úvodu úterního zápasu mistrovství světa se Švédskem vážně poškodil křížové vazy v koleni. Vyšetření v německém Baden-Badenu definitivně vyloučilo jeho start v nedělním osmifinále s Ekvádorem i případných dalších bojích o medaile.

Článek

Owen přitom celé jaro promarodil se zlomenou nohou a dvakrát s ní byl na operaci. Chybějící kondice se podepsala na jeho nevýrazných výkonech v Německu, kdy neodehrál ani jeden celý zápas v základní skupině. Ačkoli chtěl zaútočit na korunu pro krále střelců, nedal v Německu jediný gól. V předchozích 80 reprezentačních zápasech jich přitom stihl už 36.

V úterý hřiště opustil po třech minutách na nosítkách. "Michael má od Vánoc nehoráznou smůlu na zranění," reagoval po dnešní diagnóze kouč Sven-Göran Eriksson. Tomu tak pro play-off zbyli pouze tři útočníci. Jedním z nich je navíc sedmnáctiletý Theo Walcott, jenž dosud v seniorském fotbale odehrál pouhopouhých 25 minut.

Do útoku může i Cole nebo Gerrard

Další minuty nasbírá útočník Arsenalu, jenž ještě nikdy nenastoupil v lize, téměř jistě na mistrovství světa. Eriksson se tak vlastním riskantním tahem vystavil do nezáviděníhodné situace. Podle svých slov ji ale zvládá v klidu. "Je spousta lidí, kteří mohou hrát v útoku. Třeba Joe Cole nebo Gerrard, kteří dnes dali fantastické góly," uvedl po zápase se Švédskem, v němž Angličané remizovali 2:2.

Daleko víc nyní tým spoléhá na Rooneyho, který v úterý poprvé nastoupil v základní sestavě poté, co se před pár dny vrátil na trávník po zlomenině nohy. Pauza na něm byla ale znát a když byl brzy střídán, vztekle nakopl láhev s pitím, zahodil kopačky a bouchl pěstí do plastové střechy střídačky. Podle svých slov se cítí fyzicky výborně. "Prý to udělal proto, že byl hodně zklamaný ze svého výkonu," vysvětlil Eriksson. Ten je nyní v podobné situaci jako Karel Brückner, jenž rovněž marně ve svém týmu hledá útočníka, kterého může bez obav nasadit do hry.

Owen se vrátí domů

Owen se podle vyjádření anglické asociace vrátí co nejdříve domů. "Hned když se to stalo, věděl jsem, že je zle. Je to pro mě velká rána," posteskl si Owen. "Mrzí mě, že opouštím tým a jedu domů. Budu se léčit u odborníků v Newcastlu. Snad to kluci dotáhnou daleko, až do berlínského finále. Zápasy budu pozorně sledovat," dodal.

"Přijít o Michaela je zničující pro každého hráče a tým jako takový. Na mistrovství světa potřebujete vyzkoušené střelce a to je přesně on," uvedl kapitán anglického týmu David Beckham.

Útočník Newcastlu nebyl jediným Angličanem, který musel střídat kvůli zranění. Stoper Rio Ferdinand si lehce natáhl třísla a Švédové odhalili další problém vyslanců kolébky fotbalu. Oba góly jim totiž vstřelili hlavou z prostoru v šestnáctce, kde by měli kralovat angličtí obránci. "Standardní situace jsme nebránili dobře. Běžně z nich dostáváme málo gólů, ale dnes... Musíme na tom zapracovat, tohle se nám stávat nesmí," zdůraznil Eriksson.

Reklama

Související témata: