Hlavní obsah

Sionko: Z Buffona se nám kolena netřepou

HAMBURK

Zatím dvacet minut odehrál na mistrovství světa v Německu Libor Sionko. Český záložník měl v duelu s Ghanou jednu šanci a věří, že zasáhne i do klíčové bitvy s Itálií o postup do osmifinále. "Nezatěžuji se tím, jestli nastoupím od začátku," tvrdí v komentáři pro Právo.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Libor Sionko

Článek

"Tak už počítáme začátek souboje s Itálií jen na hodiny. Na šampionátu jsem si zahrál dvacet minut proti Ghaně a ten zápas nám nevyšel. Věřím, že to nebylo moje poslední slovo. Určitě bych chtěl nastoupit v utkání, které pro nás skončí slavněji, a to by mohlo být proti Italům. A tím pádem by tu byla ještě minimálně jedna možnost v osmifinále.

Nezatěžuji se tím, jestli nastoupím od začátku. Musím být připravený na sto procent na jakoukoli variantu. Možností, jak složit útok, má trenér Bruckner hned několik. Všechno se dozvím na přípravě před utkáním.

Proti Ghaně jsem moc času na hřišti nebyl, ale svůj výkon nevidím špatně. Dostal jsem se do jedné šance, možná na mne mohla být i penalta. Nejsem hlavičkář ani vyloženě hrotový hráč. Vběhl jsem tam na poslední chvíli při standardce. Byl jsem na hrotu, ale není to moje parketa. Nemám postavu na boje s urostlými obránci. Spíš mi vyhovuje do obrany pronikat.

Proti nám bude stát Buffon, jeden z nejlepších brankářů na světě. Respektuji jeho kvality, stejně jako všichni v našem týmu, ale kolena se nám netřepou. Každý gólman pustí někdy blbý gól. Záleží na štěstí a momentální formě. Když jsme viděli v utkání s Itálií brankáře Ghany, připadal nám hodně slabý. V utkání s námi ale mužstvo podržel, třeba zrovna při té mojí hlavičce. Takhle se kalkulovat nedá.

Jako větší výhodu vidím, že Italy známe lépe než Ghanu. Vídáme je často, někteří spoluhráči proti nim nebo s nimi hrají pravidelně. Já jsem hrál například proti Laziu Řím za Spartu, ale pamatuji si i na Pirla, který nám v roce 2000 dal ve finále mistrovství Evropy do jednadvaceti let dva góly. Hrál jsem proti nim i v přípravném utkání v Praze v roce 2002, které jsme vyhráli. Určitě to je velice silný soupeř, špičkoví fotbalisté, technicky skvěle vybavení, ale také jenom lidi, se svými přednostmi i slabinami.

Souběžný zápas určitě bude sledovat i někdo na lavičce. Já bych raději znal jeho průběh. Musíme hrát na vítězství, nekalkulovat, ale kdyby se třeba v Norimberku dohrálo dřív a nám zbývalo pár minut, může podle výsledku přijít pokyn, abychom se nehnali zbytečně dopředu nebo naopak všechno vrhli do útoku. Už jsem takové situace zažil, ale dopředu se s tím počítat nedá."

Reklama

Související témata: