Hlavní obsah

Experti: Za prohru mohou chyby v obraně a vyloučení Poláka

PRAHA

Špatně vyřešená obrana standardní situace při první obdržené brance a vyloučení Jana Poláka byly podle názoru expertů, které oslovila ČTK, hlavní příčinou prohry českých fotbalistů s Itálií, jež ukončila jejich vystoupení na letošním mistrovství světa v Německu.

Článek

Špatně vyřešená obrana standardní situace při první obdržené brance a vyloučení Jana Poláka byly podle názoru expertů, které oslovila ČTK, hlavní příčinou prohry českých fotbalistů s Itálií, jež ukončila jejich vystoupení na letošním mistrovství světa.

"Takové chyby by se neměly stávat, na mezinárodní úrovni se rychle trestají. A vyloučení a hra v deseti znamená konec nadějí," uvedl bývalý reprezentant a kapitán stříbrného týmu na mistrovství Evropy v Anglii před deseti lety Miroslav Kadlec.

Trenérovi mistrovského Liberce Vítězslavu Lavičkovi se dnešní hra českého týmu líbila. "Od začátku jsem viděl aktivitu, střely ze střední vzdálenosti. Zakončovali jsme ale jen právě z těchto pozic, chybělo zakončení ze šestnáctky. Baroš se snažil, ale Kollera nenahradil. Navíc jsme opět nezvládli standardní situaci a z první střely soupeře inkasovali," řekl ČTK Lavička. Zdůraznil, že proti soupeři s dokonale zvládnutou defenzivou, jako je Itálie, se zápas těžko otáčí.

Vývoj hrál proti nám

Neúspěchem byl hodně zklamán. "Očekávání bylo jiné než samotná realita. Okolnosti nás postavily do situace, že jsme dnes hráli již vlastně k.o. systém. Samotný vývoj střetnutí hrál proti nám," uvedl.

Podle Lavičky bylo klíčovým momentem zápasu vyloučení Poláka po druhé žluté kartě. "Byl asi trošku přemotivován, je to veliký bojovník a nechci dělat soudce," řekl na adresu hráče, kterého dobře zná z působení v Liberci.

Naopak internacionál Václav Daněk pochopení pro Polákův faul nenašel. "Vyložená klukovina. Na půlce, přitom protihráč ani nějak moc už nechtěl hrát. Škoda, že tolik důrazu nepoužil při osudné standardce," uvedl Daněk.

Itálie a Ghana mají lepší formu

I s odstupem několika minut si zachoval střízlivý pohled na věc. "Když se oprostíme od národnostního cítění i emocí a představíme si, že české družstvo by hrálo třeba ve švédských dresech, pak si musíme říct, že takový tým by do osmifinále asi nepostoupil právem. Ghana i Itálie mají momentálně lepší formu," řekl Daněk, člen klubu ligových kanonýrů a v současnosti trenér Vítkovic.

Lavička pochválil český tým za to, že i v deseti dokázal po přestávce hrát vyrovnanou partii. "Byly tam střelecké pokusy a Nedvěd hrál s velkým zaujetím, po přestávce byl výraznější i Rosický. Bohužel všechny střelecké pokusy gólman nebo italská defenziva zlikvidovali," uvedl.

Druhý gól v české síti viděl jako logické vyústění toho, že mužstvo hrálo na riziko. "To byla již hra vabank, ale bylo to správné," řekl Lavička.

Daněk při brance, kterou vsítil vytáhlý Materazzi, napočítal několik chyb. "Předně, když je vidět, že centrující hráč, což byl případ Tottiho, bude kopat pravačkou a tím pádem směrem od branky, zóna se měla vysunout více dopředu. Stála moc zalezlá. Hráč jako Materazzi, který má 193 centimetrů, nemůže mít asi čtyři metry volného prostoru," divil se Daněk.

Podle něj chyběla i větší podpora osamoceného útočníka Baroše. "Je to samozřejmě právo trenéra. Ale myslím, že trochu dříve jsme mohli začít hrát na dva útočníky. Baroš byl v útoku úplně sám, chyběl mu někdo, kdo by ho doplňoval. V podstatě jsme si nevypracovali gólovou šanci, nebezpečím byly akorát střely Nedvěda ze střední vzdálenosti," tvrdil Daněk.

Kadlec výkon českého týmu v duelu s Italy ocenil. "Nebyl zase tak špatný. Hodně hráčů bylo před šampionátem zraněných a chyběla jim nejen herní pohoda, ale i zápasová praxe. Museli jsme měnit postavení při standardních situacích a z toho pramení chyby, které rozhodují," řekl Kadlec, jenž vyzdvihl brankáře Čecha a Nedvěda, jenž ze středové řady zastával dobře i roli střílejícího útočníka.

Reklama

Související témata: