Hlavní obsah

Nedvěd: Zodpovědnost musím převzít já

HAMBURK

Jako správný kapitán se zachoval po vyřazení z mistrovství světa Pavel Nedvěd. Záložník Juventusu Turín byl nejlepším českým hráčem ve čtvrtečním utkání s Itálií, přesto prohře národního týmu 0:2 a vyřazení ze šampionátu nezabránil. "Zodpovědnost musím převzít já se staršíma klukama," řekl po zápase novinářům Nedvěd.

Článek

Je pro vás vyřazení největším zklamáním v kariéře?

To vůbec ne. Celé mužstvo chtělo předvést dobrý fotbal, udělat to Italům co nejtěžší a porazit je. To poslední se nám nepodařilo.

Proč?

Velké mužstvo si vytvoří jednu šanci a dá gól. Italové měli roh a dali gól. To se nám nepovedlo. Zápas jsem bral jako velikou výzvu a obrovskou motivaci. Nevím, jestli to bylo vidět, ale moc jsem je chtěl porazit a poslat domů.

Zlomil se zápas s vyloučením Poláka na konci prvního poločasu?

Byla škoda, že jsme zápas nedokončili v jedenácti. To bychom na Italy v druhé půli měli, i v deseti jsme byli lepší. To si ale nesmíme dělat problémy sami. Nechtěl bych ale házet prohru na Honzu Poláka. On je totiž výborný hráč, na kterém teď bude reprezentace stát. Mladý kluci ukázali, že fotbal hrát umí. Mají velkou budoucnost, i když to nebudou mít jednoduchý.

Kdy vás přebolí zklamání?

To bude trvat dlouho. Teď to vypadá, že jsem nad věcí. Ale jsem strašně zklamaný. Dneska jsme na to měli, jen být trošku chytřejší... Taky jsme bohužel nikdy nemohli nastoupit v nejsilnější sestavě. Honzu Kollera jsme měli jenom na půl hodiny. Od toho se všechno odvíjelo. S kvalitními soupeři se můžeme měřit jen v maximální formě a základní sestavě.

Základní sestavu poznamenala zranění. S těmi se ale musí před podobným turnajem počítat. Věřil jste v sílu týmu?

Do Německa jsme už přijeli se spoustou problémů. Kluci dlouhodobě nehráli, seděli na lavičkách. Věřili jsme, že se dáme dohromady. Když ale přišla zranění, tak jsem si říkal, že to s oslabeným týmem nelze odehrát. Bohužel se ukázalo, že na to nebylo.

Je to možná naposledy, co se tenhle tým sešel dohromady. Budete vy osobně pokračovat?

Nechci se unáhlit. Už se mi to jednou stalo, radši to necháme otevřené. Mám svůj rodný list, který mluví jasně. Bude mi třicet čtyři let, takže se budu muset rozhodnout, co dál. Ale existuje možnost, že v létě skončím. Všechny možnosti jsou otevřené. Ale rodina se pro mě obětovala doteď a já jsem v takové fázi, že musím brát ohled i na děti. Pojedu na chatu, budu několik dní v Čechách. Mám trošku času přemýšlet, pak se uvidí.

Rozhodování vás možná bude čekat i ohledně klubového působení. Máte čerstvé informace z Itálie?

Poslední zprávy mám, že máme jít do druhé ligy. Naštěstí mám spoustu nabídek. Uvidím, co s tím udělám. Ale když odejdu někam, kde nebudu hrát na špičkové úrovni, tak nemůžu hrát ani za nároďák.

Ve stejné situaci je i hodně Italů, vašich spoluhráčů z Juventusu. Bavili jste se, co dál?

Byl jsem asi deset minut u nich v kabině. Mluvil jsem s Buffonem i Del Pierem. Probírali jsme kam až dojdou na mistrovství, ale i stav v Juventusu. Jestli zůstanou nebo odejdou. Nové zprávy mám, ale ty vám neřeknu.

Budete dál sledovat šampionát?

Určitě, budu fandit Italům. Můžou to dotáhnout daleko. Ale musí se zlepšit.

Reklama