Hlavní obsah

Ronaldo je zpátky a brazilští fotbalisté opět tančí

DORTMUND

Dlouhé dny před šampionátem i během něho musel snášet výtky kvůli své tělesné váze, svými výkony v prvních dvou zápasech ještě kritikům nahrál na smeč. Ve čtvrtečním utkání proti Japonsku však dal brazilský útočník Ronaldo dva góly a se 14 přesnými zásahy se vyrovnal nejlepšímu střelci historie mistrovství světa Gerdu Müllerovi.

Článek

Zatím se na světovém šampionátu mluvilo jen o jeho váze, ale ve čtvrtek v Dortmundu se Brazilec Ronaldo znovu připomněl jako velký hráč. Dvěma góly předstihl v historické tabulce i slavného Pelého, srovnal krok s rekordmanem Gerdem Müllerem, sobě vrátil sebevědomí a brazilskému týmu lehkost. Po dvou upracovaných výhrách ukázali obhájci titulu ve druhém poločase zápasu s japonskými fotbalisty svou lepší tvář a rozpaky v jejich táboře vystřídalo nadšení.

Ronaldo, který byl snad nejkritizovanějším hráčem na turnaji, komentoval svou proměnu bez velkých slov. "Vím přesně, jaké jsou moje možnosti a v jaké jsem kondici. Když jsme sem přiletěli, nebyl jsem na tom tak dobře jako moji spoluhráči, ale tvrdě jsem pracoval na tom, abych je dohnal," řekl brazilský útočník agentuře AP.

Spoluhráči dávali najevo radost, že už je s nimi zase ten "starý" Ronaldo. "Hrál opravdu dobře a i v průběhu zápasu se stále zlepšoval," řekl záložník Kaká. "Díky Bohu, že už zase střílí góly. Cítím, že je opět v pohodě," pochvaloval si Robinho i přesto, že Ronaldo je jeho přímým konkurentem o místo v základní sestavě. "Jistě, že bych chtěl hrát víc, ale respektuji trenéra. Jen on ví, co je nejlepší," řekl Robinho.

Z Ronaldova střeleckého probuzení měl radost i kouč Carlos Alberto Parreira. "Ronaldo je zpátky. Je to mimořádný hráč, a když je ve formě, tak hrajeme víc jako Brazilci," zdůvodnil na první pohled patrnou změnu herního projevu. K němu však přispěli i náhradníci, jimž dal šanci v základní sestavě.

Robinho v útoku byl mnohem dravější než jeho konkurent Adriano, Juninho předvedl svou pověstnou střelu z dálky a i Cicinho s Gilbertem ukázali, že Brazílie má velkou sílu i na lavičce.

Reklama

Související témata: