Hlavní obsah

Podolski poslal Němce do čtvrtfinále MS

MNICHOV

Němečtí fotbalisté se v osmifinále mistrovství světa suverénně přehnali přes Švédsko. Nevyzpytatelného soupeře zdolali 2:0 především díky skvělému nástupu do zápasu a ve čtvrtfinále se v pátek 30. června v 17 hodin postaví proti vítězi večerního duelu Argentina - Mexiko. Nejlepší střelec šampionátu Miroslav Klose sice ke svým čtyřem brankám žádnou nepřidal, ale zato oba góly připravil pro svého kolegu z útoku Podolského.

Článek

První už po necelých čtyřech minutách. Hlavou si zpracoval dlouhý centr, pak se protáhl mezi dvěma obránci a i když jeho cestu k brance přeťal brankář Isaksson, zbloudilý míč si našel Podolski a napálil jej do sítě. Lucic na brankové čáře přes všechno úsilí už míč nezastavil. Podolski se postaral o čtvrtý nejrychlejší gól Němců v historii mistrovství světa, ale i tady za Klosem zaostává. Jeho zkušenější spoluhráč se v minulém zápase s Ekvádorem trefil o pár sekund dříve.

Němci působili na hřišti jako živel, Larssonovi překazil čistou šanci na vyrovnání skluzem sprintující Ballack. Rušno bylo ale spíše před druhou brankou. Domácí zakončili každou akci střelou na Isakssona, během první půlhodiny jej zaměstnali jedenácti pokusy. Vybírali si především místo po pravé ruce švédského gólmana: dvakrát tam mířil Ballack, jednou Klose i Podolski.

Čechův nástupce v brance Rennes dělal, co mohl a jeho spoluhráči mu vděčili za to, že měli pořád v zápase naději na vyrovnání. Druhému gólu ale čtyřiadvacetiletý gólman zabránit nemohl. Klose na sebe nalákal tři obránce a pak ideálně předložil míč na střed rozběhnutému Podolskému, který se trefil přesně k pravé tyči. Vyprodaný mnichovský stadión vybuchl salvou radosti, jen Lehmannův náhradník Kahn seděl na lavičce zamračený.

Larsson neproměnil penaltu

Švédové vůbec nestíhali, jako by si špatně vyložili páteční nařízení kouče Lagerbäcka, aby si před zápasem hlavně odpočinuli. Při tempu Němců to vypadalo, že jejich mizérie ukončí až závěrečný hvizd Brazilce Simona. A když se v ruce rozhodčího objevila ve 35. minutě červená karta pro obránce Lucice, ztratili naději i ti největší švédští optimisté.

Paradoxně se ale modrožlutí v početním oslabení sebrali a vytvářeli si šance. Ibrahimovic, který se vrátil do sestavy po zranění třísel, donutil Lehmanna k pádu na zem a brankář měl s jeho nezbednou střelou z úhlu mírné problémy.

Ti, kteří tvrdili, že německý gólman nemusel díky slabým soupeřům ještě předvést pořádný zákrok, se nedočkali ani při švédské penaltě. Larsson, který podle názoru rozhodčího spadl v šestnáctce vinou soupeřova obránce, napálil míč vysoko nad. Kanonýr pak musel dlouho vzpomínat, kdy se naposledy v národním týmu při pokutovém kopu mýlil.

Němci si ve zbytku zápasu vychutnávali fotbal pohlednými kombinačními akcemi. Často je zakončoval Ballack, ale gól mu nebyl souzen. A to vystřelil celkem devětkrát. Jeho nejslibnější pokus z dálky vytáhl Isaksson parádně na tyč. Brankovou konstrukci nastřelil v závěru i Frings. Ballack mohl vzteky puknout, ale jinak měli obhájci stříbrných medailí po zápase úsměvy na tváři. Jejich kritizovaná obrana drží už 287 minut čisté konto a k vytouženému finále jim scházejí už jen dva kroky.

Německo - Švédsko 2:0 (2:0)
Branky: 4. a 12. Podolski. Rozhodčí: Simon - Tavares, Corona (všichni Braz.). ŽK: Frings - Lucic, Jonson, Allbäck. ČK: 35. Lucic (Švéd.). Diváci: 66.000.

Reklama

Související témata: