Hlavní obsah

Rodriguez poslal Argentinu v prodloužení do čtvrtfinále

LIPSKO

I druhé osmifinále fotbalového mistrovství světa skončilo výhrou favorita, ale Argentina potřebovala prodloužení, než zdolala Mexiko 2:1. Vítězný gól dal v Lipsku v 98. minutě Maxi Rodriguez a byla to jedna z nejhezčích branek na šampionátu. Vítěze čeká v pátek ve čtvrtfinále v Berlíně Německo.

Článek

Argentinský trenér José Pekerman se vrátil k osvědčené útočné dvojici Crespo - Saviola, ale než se favorit dostal k první vážnější akci, už prohrával. A bylo to na tomto turnaji vůbec poprvé. V šesté minutě totiž poslal Pardo z přímého kopu míč do šestnáctky, Méndez ho přizvedl a kapitán Márquez, na něhož Argentinci u vzdálenější tyče úplně zapomněli, ho ve skluzu zasunul pod břevno.

Ale Mexičané se z náskoku těšili jen čtyři minuty. Pak Riquelme rozehrál roh a Crespo vnesl mezi bránící protihráče takový zmatek, že dezorientovaný Borgetti hlavičkoval do vlastní sítě. Od excelentního hlavičkáře z anglického Boltonu, který se po zranění vrátil do mexické sestavy, se góly čekaly, ale na druhé straně hřiště.

Argentinci se často pokoušeli o kolmé přihrávky za obranu; na jednu takovou si v 23. minutě naběhl Crespo, přehodil brankáře, ale branku těsně minul. Borgetti pak svou chybu málem napravil, ale jeho bombu pod břevno gólman Abbondanzieri vytlačil nad branku.

Tevezova dravost dělala problémy

Mexičané se svému soupeři ve všem vyrovnali, v držení míče měli dokonce mírně navrch. A argentinský stoper Heinze mohl být rád, když jeho hrubka při rozehrávce těsně před přestávkou skončila jen žlutou kartou.

V 54. minutě měl další obrovskou šanci Borgetti, ale souboj s argentinským gólmanem, tentokrát z bezprostřední blízkosti, opět prohrál. Na opačné straně Riquelme několikrát vybídl své spoluhráče perfektní přihrávkou. Saviola po jeho kolmici šel sám na brankáře, ale nedal. Mexický gólman se vytáhl i při Rodriguezově střele a míč vyrazil nad břevno.

Čtvrt hodiny před koncem normální hrací doby nahradil Crespa v argentinském útoku Tevez a jeho dravost dělala soupeři problémy. Nový muž na trávníku se už po pěti minutách probil s míčem až k brankáři, ale překonat ho nedokázal. Pomoci mu přišel i Messi, slavící své 19. narozeniny.

Mexičanům citelně chyběl tvůrce hry Pardo, který si už v prvním poločase poranil stehenní sval. Přesto mohl Fonseca rozhodnout, ale jeho hlavička šla vedle a zápas dospěl do prodloužení.

V něm měla brzy důvod k oslavám modrobílá část vyprodaného hlediště a v ní i Diego Maradona. Rodriguez si totiž už po osmi minutách elegantně zpracoval na prsou Sorínův centr a levačkou ho poslal z 25 metrů do sítě. Pro záložníka Atlétika Madrid to byl už třetí gól na turnaji a Argentinu vynesl mezi nejlepší osmičku.

Vyčerpaný soupeř už se na odpověď nevzmohl. Argentinci začali slavit, jen jeden z nich byl smutný: trenér Mexika Ricardo Lavolpe.

Argentina - Mexiko 2:1 po prodloužení (1:1, 1:1)
Branky: 10. vlastní Borgetti, 98. Rodriguez - 6. Márquez. Rozhodčí: Busacca - Buragina, Arnet (všichni Švýc.). ŽK: Heinze, Sorín - Márquez, Castro, Torrado, Fonseca. Diváci: 43.000 (vyprodáno).

Reklama

Související témata: