Hlavní obsah

FOTBAL MS ON-LINE: Portugalsko vs. Nizozemsko

Nizozemští fotbalisté možná v nedělním osmifinále mistrovství světa proti Portugalsku nastoupí nečekaně bez své největší hvězdy posledních let Ruuda van Nistelrooije. Výkony kanonýra Manchesteru, který jen málokdy vyjde v zápase národního týmu střelecky naprázdno, se nelíbí kouči Marku van Bastenovi a je možné, že místo něj postaví Kuijta, jenž na sebe upozornil v zápase s Argentinou.

Článek

Van Nistelrooij sice vstřelil postupový gól v zápase s Pobřežím slonoviny, ale jeho hra zatím zůstává za očekáváním. Ve středu proti Argentině došla Van Bastenovi trpělivost a po necelé hodině jej stáhl ze hřiště. "Musím říct, že toho zatím moc nepředvedl. Je asi bezdůvodné čekat od něj víc," prohlásil kouč. Byl to přitom právě on, kdo útočníka dlouho chránil před sprškou kritiky. Nyní dokonce připustil, že Kuijtova šance na místo v základní sestavě vzrostla.

Bývalý skvělý útočník se ale také svými výroky dost dobře může snažit Van Nistelrooije jen motivovat. Stejnou taktiku použil ve Van Bastenově případě Rinus Michels na mistrovství Evropy v roce 1988. V prvním zápase jej posadil na lavičku a pak zálibně sledoval, jak jeho hvězda kráčí k trofeji pro nejlepšího střelce a vede tým za zlatem. Do sestavy se určitě vrátí Robben, jenž proti Argentincům dostal volno. V obou duelech, které odehrál, byl vždy vyhlášen hráčem zápasu.

Nizozemci nedokázali Portugalsko porazit od roku 1991, od té doby tým z Pyrenejského poloostrova ve vzájemných zápasech pětkrát vyhrál a třikrát remizoval. Naposledy "oranjes" na tohoto soupeře nestačili před dvěma lety v semifinále mistrovství Evropy, na němž pak Portugalci získali stříbro.

Velkou motivaci má před zápasem portugalský útočník Hélder Postiga. Vedle vítězství by totiž rád získal i autogram trenéra soupeřů. "Van Basten byl jako hráč mým idolem. Možná od něj po zápase podpis získám," řekl kanonýr St. Etienne.

Ferreira se bojí Robbena

K popisu očekávané atmosféry duelu Postiga použil oblíbené rčení reprezentačního trenéra Luize Felipeho Scolariho o boji "na život a na smrt". "Holanďané mají skvělý tým a proti Argentině se jejich excelentní hráči vytáhli. Bude to pro nás hodně těžké," řekl.

Obavy z případného souboje s týmovým kolegou z Chelsea Robbenem neskrývá obránce Paulo Ferreira. "Znám Arjena dva roky, pracuji s ním každý den a vím, že bude hodně těžké ho uhlídat," uvedl s tím, že předem ale rozhodě zbraně neskládá. "Respektuju ho (Robbena) i celý nizozemský tým, ale chceme postoupit," dodal.

Scolari v posledním zápase ve skupině šetřil pětici hráčů, kterým hrozilo, že by kvůli druhé žluté kartě nemohli v osmifinále nastoupit, a bude tak mít k dispozici kompletní výběr. Do základní sestavy se s největší pravděpodobností vrátí Cristiano Ronaldo, Deco i Pauleta.

Reklama

Související témata: