Hlavní obsah

Rooney cítí návrat formy, ale potřebuje dát gól

STUTTGART

Anglický útočník Wayne Rooney se zápas od zápasu cítí lépe a lépe. Fotbalista, který si v dubnu zlomil zánártní kůstku, byl při nedělní výhře nad Ekvádorem poprvé od zranění na hřišti celých devadesát minut. A sám říká, že poslední půlhodina byla zatím nejlepší. Jediné, co prý teď potřebuje, je dát nějaký gól.

Článek

"Vydržel jsem celý zápas a v závěru jsem se dokonce cítil lépe než v prvním poločase. Ale už by to chtělo gól," řekl Rooney. V anglickém dresu jich dal už 11, ale poslední je z loňského listopadu z přátelského utkání s Argentinou. V barvách Manchesteru United se naposledy trefil 17. dubna. O jedenáct dnů později se v utkání s Chelsea zranil.

Angličtí fanoušci ho však téměř nekriticky obdivují. V hlasování BBC dostal po Ekvádoru ze všech hráčů nejvyšší známku. I spoluhráči na střelecké schopnosti dvacetiletého mladíka spoléhají čím dál víc. Od chvíle, co zranění kolena vyřadilo Michaela Owena, rozhodl se trenér Sven-Göran Eriksson pro hru na jediného útočníka. "Být vpředu sám mi nevadí. Při takové záloze, jakou tady máme, to není problém, připomněl Rooney, že se do dobývání soupeřovy branky často z druhé vlny zapojují Lampard, Gerrard i Beckham.

Těší se na otevřenou partii

I spoluhráči však nejvíc čekají právě od Rooneyho. "Každým zápasem se zlepšuje. Až dá gól a bude si víc věřit, tak nás dovede až do finále," zavěštil si záložník Steven Gerrard. "Když mu přihrajeme, tak dá gól, nebo připraví šanci. Čím častěji to budeme dělat, tím lépe," doporučil obránce Ashley Cole. Levý bek je přesvědčen, že už čtvrtfinálový zápas s Portugalskem ukáže Rooneyho v plném lesku. "Zatím jsme hráli proti týmům, které bránily v deseti. Doufám, že Portugalci budou hrát otevřenější partii," dodal Cole.

Anglická hra se i přes postup mezi osm nejlepších ocitla v palbě kritiky, ale trenér Sven-Göran Eriksson na sobě nedal znát znepokojení. "Ne, opravdu mě to nezneklidňuje. Neklidný bych byl, kdybychom prohráli dva zápasy a jeli domů," odpověděl švédský kouč nespokojeným novinářům. "Turnaj vyhrávají výsledky, ne výkony. Také bychom rádi hráli fantastický fotbal, ale když se to nepovede a přesto vyhrajeme, kdo si bude stěžovat?" dodal obránce Rio Ferdinand.

Ekvádorský trenér Luis Fernando Suárez prohlásil, že jeho svěřenci v osmifinále neudělali žádnou chybu. "Beckhamova střela byla geniální, s tím se nedalo nic dělat," řekl trenér. Suárez je přesvědčen, že jihoamerický tým zanechal v Německu skvělý dojem. "Většina lidí si myslela, že tady prohrajeme všechny tři zápasy. Když jsme přinutili i Angličany, aby nás brali vážně, tak můžeme být hrdí," řekl Suárez.

Reklama

Související témata: