Hlavní obsah

Škoda, že se hrál jen jeden poločas, řekl Van Basten

NORIMBERK

Chaos, gangsterka, anarchie, jeden z nejšpinavějších zápasů historie mistrovství světa - taková slova padala z úst aktérů nedělního osmifinále šampionátu mezi Portugalskem a Nizozemskem. V něm byly k vidění nejen krásné akce a parádní střely, ale také lokty a hlavičky v obličeji, úmyslné hraní rukou, simulování, strkanice, nesportovní chování, brutální fauly ze strany obou soupeřů a zmatený výkon rozhodčího.

Článek

Ten zhruba od 60. minuty jen rozdával karty a kouč poraženého nizozemského týmu Marco van Basten si posteskl, že jeho tým okradl o poločas.

"Škoda, že se ve druhé půli nehrál vůbec fotbal. Zůstalo z ní tak dvacet minut," řekl. Místo toho, aby jeho svěřenci doháněli soupeřovo vedení, hádali se s rozhodčím a prali se s protihráči. "Rozhodčí z toho udělal chaos a Portugalci využili veškeré své zkušenosti, triky a zdržování. Prostě jsme nemohli hrát, a to by se na mistrovství světa stávat nemělo," zlobil se kouč, který prohrál svůj první zápas za dva roky u týmu.

Jeho protějšek Luiz Felipe Scolari zůstal v klidu. Na takové zápasy je prý zvyklý z Jižní Ameriky. "Někdy je to tam jako válka, třeba na Copa America," řekl brazilský kouč. Obhajoval chování kapitána Figa, který udeřil hlavou do obličeje Van Bommela, když mu nizozemský záložník nechtěl dát míč. "Ježíš Kristus by nastavil druhou tvář, ale Figo není Ježíš Kristus. Podle mého se zachoval korektněji než Holanďan," mínil Scolari.

Mark van Bommel na to měl opačný názor. "Když Figo dostane za svůj faul jen žlutou kartu a pak 'zařídí' červenou pro Boulahrouze, když už měl být v šatně, tak to jsou zásadní chyby, které na mistrovství světa nemají co dělat," opřel se Van Bommel do rozhodčího. Scolari odmítl přijmout obvinění, že se jeho tým dostal do čtvrtfinále nefér způsobem.

Přestože na hřišti plály emoce a někteří hráči po sobě šli s úmyslem tvrdě faulovat jako Deco Heitingu, jenž po ošetřování svého spoluhráče odmítl vrátit míč za autovou čarou, vládl na konci klid. Kameraman si minutu před koncem v době nejzoufalejšího nizozemského tlaku všiml vyloučených soupeřů, jinak spoluhráčů z Barcelony, Deka a Van Bronckhorsta, jak sedí na schodech a v klidu si povídají. Na hřišti se ale heslem šampionátu "Je čas udělat si přátele" hráči příliš neřídili.

Proti Anglii budou muset Portugalci nahradit nejen Deka, ale i dalšího hříšníka Costinhu. Scolari z toho obavy neměl, má prý z čeho vybírat. Další záložník Cristiano Ronaldo, jenž musel v prvním poločase odstoupit s krevní sraženinou ve stehně po Boulahrouzově šlapáku, řekl, že zranění není vážné, a doufá, že bude moci nastoupit. Noha mu prý začala otékat a radši střídal. Na lavičce se pak neubránil slzám zklamání.

Ronaldo během úvodní čtvrthodiny inkasoval dva ostré fauly a zápas už se nezklidnil. Svou vinu na tom nesl ruský rozhodčí Valentin Ivanov, jenž na sebe podobně upozornil v duelu Francie - Švýcarsko. Tam nejenže k nevíře Francouzů neodpískal penaltu za švýcarskou ruku v šestnáctce, ale v závěru zápasu začal tahat jednu kartu za druhou tak jako v neděli.

Historický zápis

Ivanovův "výkon" se dostal do historie. Čtyři vyloučení po druhých žlutých kartách a dalších dvanáct napomenutí během jednoho zápasu, to se na mistrovství světa ještě nestalo. Podle šéfa světového fotbalu Seppa Blattera ale na jednu žlutou kartu Ivanov zapomněl - pro sebe.

Kvůli přísnému měřítku ruského arbitra slavilo po závěrečném hvizdu na hřišti postup do čtvrtfinále jen devět portugalských statečných. Jedním z nich byl Maniche, který znovu poslal "oranjes" domů. Osmadvacetiletý záložník před dvěma lety rozhodl svou trefou z dálky o výhře Portugalců v semifinále mistrovství Evropy.

Tentokrát jej Nizozemci pustili ještě blíž a dopadli stejně, na jeho gól z 23. minuty odpověď nenašli. Nikdo jiný než Portugalci je za poslední dva roky neporazil. "Jsme prostě parta talentovaných hráčů a skvělých kamarádů," řekl Maniche, když měl najít příčinu výhry.

Van Nistelrooij si jen posteskl

Brankář Edwin van der Sar, který překonal 113. zápasem národní rekord Franka de Boera, kritizoval své spoluhráče z útoku. "Hráli jsme dlouho deset proti devíti a stejně jsme gól nedali," uvedl. Van Basten řekl, že tohle bylo na jeho nezkušený tým hodně. Experty proto o to víc zarazilo jeho rozhodnutí, když neposlal Van Nistelrooije na hřiště ani jako náhradníka a místo něj vsadil na poslední minuty na prakticky neznámého Vennegoora.

Van Nistelrooijovi se omluvil, že jej veřejně kritizoval, ale za nic jiného. "Změnili jsme typ hry a do něj se víc hodili Kuijt a Vennegoor," řekl po zápase. Kanonýr Manchesteru si pak posteskl, že těžko něco může dokázat, když nedostane šanci. "Hodně to bolelo," řekl zhrzený útočník. Nizozemští fotbalisté se tak ani letos nedočkají vysněného titulu a tisk jim radí, ať na žal užívají antidepresiva a dovolenou na slunci.

Portugalci mají naopak před čtvrtfinále důvod k optimismu. Jejich soupeř Anglie zatím nehraje nijak oslnivý fotbal, navíc mají na lavičce Scolariho, jenž na světovém šampionátu v kariéře odkoučoval 11 zápasů a všechny vyhrál. "Když oba týmy dohrají v jedenácti, bude to pěkný zápas," nadhodil Cristiano Ronaldo.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články