Hlavní obsah

Ghana nadchla, ale do čtvrtfinále postoupila Brazílie

DORTMUND

Fotbalisté Brazílie jsou po výhře 3:0 nad Ghanou už ve čtvrtfinále soutěže. Výhra obhájců titulu nad přemožitelem českého výběru se však rodila velmi ztěžka, protože soupeř znovu nadchl výkonem, kterému však chyběla přesnější koncovka. Vývoj utkání významně ovlivnila rychlá branka Ronalda, těsně před pauzou přidal Adriano další a v závěru se trefil i Zé Roberto.

Článek

Celý fotbalový svět se na zápas dvou týmů plný míčových kouzelníků těšil, ale nakonec ho znovu narušily sporné výroky rozhodčích. První situaci v páté minutě zápasu však ještě posoudili správně: Ronaldinho splnil svůj úkol dvorního nahrávače a ze středu hřiště vyslal kolmým pasem vpřed Ronalda, který postupoval sám na branku, svou oblíbenou "koloběžkou" zmátl gólmana Kingstona a otevřel skóre. Zapsal se tak do historie šampionátů už patnáctým gólem na svém čtvrtém turnaji a přestihl v pořadí Gerda Müllera.

Ghana sice začala agresivně podobně jako třeba s českým celkem, ale nebyla důrazná v koncovce a mohla brzy prohrávat dvoubrankovým rozdílem, protože slovenská trojice poprvé pochybila a pustila po ofsajdovém postavení do brejku Adriana. Útočník Interu svůj okamžik slávy ale nezvládl a místo gólu obdržel žlutou kartu za nafilmovaný pád přes Kingstona.

Skvělá fotbalová podívaná pokračovala, s narůstajícími minutami měli překvapivě navrch stále více Afričané. Častěji se pokoušeli o střelbu a Brazilci museli vzpomínat, kdy naposledy je měl soupeř více ve své moci.

Jenže v rozhodujících okamžicích Ghaňané selhali a duel nezvládli. Především Amoah mohl litovat, že na konci první půlhodiny dvakrát po sobě po úspěšném průniku do šestnáctky nepálil dostatečně přesně. Poprvé branku vůbec netrefil, ve 29. minutě jeho lehký pokus Dida kryl.

O další rekord se postaral Cafú

Brazilci vsadili na opatrnou hru, z níž vyráželi za kolmými pasy od Ronaldinha, ale největší druhou možnost měli právě po střele svého špílmachra, který ve 30. minutě málem zaskočil ghanského brankáře až od postranní čáry.

Závěr poločasu patřil Ghaně, ovšem její střelci dál selhávali podobně jako v předchozích zápasech. Ve 35. minutě se prosadil Gyan, ale v šestnáctce pálil mimo, a ve 42. minutě přišla největší možnost k vyrovnání, jenže obránce Pantsil po rohu napálil míč jen do nohy bezmocného Didy.

Brzy přišel trest v podobě druhé brazilské branky, která ale padla po dalším ofsajdu. Adriano dokázal využít pět metrů od branky přesný pas od Cafúa z pravé strany, ale nejenže v ofsajdu sám stál v době dorážky, navíc využil i předchozího ofsajdového postavení, v němž byl před přihrávkou do strany. Nic to ale nezměnilo na tom, že Cafú si připsal gólovou přihrávku při svém 19. startu na pátém MS, což je nový brazilský rekord.

Při šancích soupeře podržel Brazilce Dida

Obraz hry se nezměnil ani po přestávce a také proto se řítil do šance v 57. minutě Roberto Carlos, ale přes brankáře se prosadit nedokázal. Ghana s přibývajícími minutami hrála stále stereotypněji středem hřiště a Brazilci si dávali na postech stoperů velký pozor. Stačilo jedno zaváhání v 69. minutě a Gyan se znovu z deseti metrů pokusil o technickou střelu, kterou však skvělý Dida opět kryl.

Jedenáct minut před koncem skončil souboj stejných hráčů znovu výhrou brazilského gólmana, který definitivně uťal naději soupeře. Sedm minut před koncem totiž Ghanu, oslabenou už o vyloučeného Gyana, dorazil po dalším sólovém úniku Zé Roberto.

Brazílie - Ghana 3:0 (2:0)
Branky: 5. Ronaldo, 45+1. Adriano, 83. Zé Roberto. Rozhodčí: Michel - Slyško, Balko (všichni SR). ŽK: Adriano, Juan - Appiah, Muntari, Pantsil, E. Addo, Gyan. ČK: 81. Gyan. Diváci: 65 000 (vyprodáno).
Brazílie: Dida - Cafú, Lúcio, Juan, Roberto Carlos - Kaká (83. Ricardinho), Emerson (46. Gilberto Silva), Zé Roberto, Ronaldinho - Ronaldo, Adriano (61. Juninho). Trenér: Parreira.
Ghana: Kingston - Pantsil, Pappoe, Mensah, Illiasu - E. Addo (60. Boateng), Appiah, Dramani, Muntari - Amoah (70. Tachie-Mensah), Gyan. Trenér: Dujkovič.

Reklama

Související témata: