Hlavní obsah

Francouzi si schovali góly na osmifinále, Španělé končí

HANNOVER

Posledním čtvrtfinalistou MS ve fotbale se v úterý v Hannoveru stali hráči Francie, kteří zdolali Španělsko 3:1. Soupeř vedl po penaltě Villy, ale Ribéry ještě do poločasu vyrovnal a v 84. posunul Francouze k vítězství Vieira. Tým šampiónů z roku 1998 poprvé na turnaji vstřelil více než jednu branku, jeho postup navíc v poslední minutě zpečetil Zidane. Ve čtvrtfinále se utkají Francouzi v sobotu s Brazílií.

Článek

Na hannoverském trávníku na sebe narazily dva takticky vyspělé týmy, které se bezhlavě nehrnuly dopředu a hrály podle předpokládaného scénáře na jistotu. První ohrozil branku v deváté minutě Pernía, jehož trestný kop jen těsně minul svatyni francouzského brankáře Bartheze.

Na druhé straně se několikrát ocitl v ofsajdu Henry, ale ve 24. minutě pro něj Zidane, který se vrátil do sestavy po vypršení trestu za dvě žluté karty, vymyslel skvělý pas. Ale po přízemním centru kanonýra Arsenalu Ribéry ani Vieira na míč nedosáhli.

Už za tři minuty se ale Pablo ve francouzském pokutovém území ochotně skácel k zemi po souboji s Thuramem a italský rozhodčí Rosetti neváhal a odpískal penaltu. Tu střelou k pravé tyči proměnil ve svůj třetí gól na šampionátu Villa. Španělé se v této pasáži výtěčně pohybovali a napadali a třeba na Zidana vyráželi nejednou i tři bránící hráči.

Vedení jim ale dlouho nevydrželo a vyrovnání zařídili Vieira a Ribéry. V mrtvém ofsajdu byl v momentě kolmé přihrávky prvního z nich Henry, ale na pas si Ribéry naběhl z druhé vlny, obešel i brankáře a poprvé si mohl vychutnat radost z reprezentačního gólu. Franouzi pak začali po přestávce aktivněji. Zidane skvěle našel Maloudu a gólman Realu Madrid Casillas musel ukázat hodně ze svého umění, aby střelu vytáhl na roh.

Po deseti minutách druhého poločasu španělský kouč Aragones stáhl ze hřiště Raúla hrajícího 99 reprezentační zápas. Kapitán Španělů tak nemohl odčinit šest let starý hřích, kdy ve čtvrtfinále ME poslal v poslední minutě penaltu vysoko nad břevno a Francie vyhrála 2:1.

Obě mužstva si byla vědoma důležitosti souboje a především myslela na to, aby neinkasovala. Hra se rozkouskovala a hrálo se ve středu hřiště, fotbalové akce dlouho nepřicházely. Až šest minut před koncem Zidane rozehrál standardní situaci, jeho centr jeden ze španělských hráčů lehce tečoval a zcela volný Vieira se u zadní tyče prosadil hlavou a posunul Francii mezi posledních osm týmů turnaje.

Francouzi v předchozích třech vzájemných soutěžních zápasech na velkých turnajích ani jednou neprohráli a tradici neporušili ani v jubilejním 700. utkání historie světových šampionátů. Výhru navíc zvýraznil v poslední minutě Zidane, který ve 103. reprezentačním startu dal po sólové akci svoji 29. branku.

Španělsko - Francie 1:3 (1:1)
Branky: 28. Villa z pen. - 42. Ribéry, 84. Vieira, 90. Zidane. Rozhodčí: Rosetti - Copelli, Stagnoli (všichni It.). ŽK: Puyol - Vieira, Ribéry, Zidane. Diváci: 43.000 (vyprodáno).
Španělsko: Casillas - Ramos, Puyol, Pablo, Pernía - Fabregas, Xabi Alonso, Xavi (72. Senna) - Torres, Raúl (54. Luis García), Villa (54. Joaquín). Trenér: Aragones.
Francie: Barthez - Sagnol, Thuram, Gallas, Abidal - Ribéry, Vieira, Zidane, Makélelé, Malouda (74. Govou) - Henry (88. Wiltord). Trenér: Domenech.

Reklama

Související témata: