Hlavní obsah

Francie oslavuje vítězství svých fotbalistů nad Španěly

PAŘÍŽ

Tisíce lidí zaplnily v úterý před půlnocí pařížskou třídu Champs-Elysées, aby zde hlučně oslavily vítězství francouzských fotbalistů nad Španělskem v osmifinále mistrovství světa v Německu. Bouřlivé oslavy zažila i další francouzská města. Trochu nečekanou výhru 3:1 nadšeně přivítaly i televizní stanice a tisk.

Článek

Zvlášť si přitom pochutnaly na předchozích sebevědomých prohlášeních ze Španělska, že soupeř v tomto utkání pošle francouzského kapitána Zinedina Zidana do důchodu. Fotbalista, jehož kariéra se po mistrovství uzavře, vstřelil třetí branku francouzského týmu a zpečetil postup do čtvrtfinále.

"Chtěli poslat Zidana do penze, on je poslal na dovolenou," řekl komentátor televizní stanice LCI, podle něhož byl Zidanův gól symbolický. "Penze počká," zní titulek na první straně deníku Metro.

Ocenění si ale vysloužilo celé francouzské mužstvo. Podle Libération sehrálo svůj nejlepší zápas za velmi dlouhou dobu, podle L'Équipe konečně předvedlo výkon, který se od něho čekal. Podle Le Figaro zvládli Francouzi zápas dokonale. L'Équipe napsal, že Španělé prohráli kvůli přílišnému sebeuspokojení a že se před mistrovstvím Evropy 2008 budou ještě muset učit.

Kolektivní duch

Podle deníku Francouzi znovu našli něco, co už bylo považováno za ztracené - kolektivního ducha, solidnost, bojovnost, účinnost i hrdost. Ve shodě s direktoriátem turnaje byl mužem zápasu Vieira, kterému dal list osm z deseti možných bodů, střelce dalších dvou gólů Zidana a Ribéryho ohodnotil sedmičkou.

France soir, který se na titulní straně loučí se Španěly ironickým "Adios, amigos", píše, že zápas připomněl nejlepší chvíle francouzského mužstva z let 1998 a 2000, kdy se stali mistry světa a Evropy. I on vyzdvihuje Vieiru, ale také Makélelého a Gallase. O Zidanovi píše, že "starý lev měl po 90 minutách boje ještě dost sil na to, aby dorazil Španěly, kteří si sebou byli možná jisti až příliš".

Nejbláznivější sny pokračují

"Gigantické!" hlásá titulek na první straně Le Parisienu, který rovněž píše o "věčném Zidanovi". Uvádí, že do konce jeho kariéry zbývají ještě tři zápasy, čímž dává na srozuměnou, že Francouzi půjdou až do finále.

I podle Le Figaro se zdá, že toto mužstvo, jež patří věkovým průměrem k nejstarším na šampionátu, ještě nechce umřít. "Nejbláznivější sny pokračují," napsal deník.

Reklama

Související témata: