Hlavní obsah

Ševčenko: Spoluhráči se nezlobili, dali mi hezký dárek

Andrej Ševčenko je jednou z hlavních hvězd mistrovství světa v Německu a hlavním tahounem reprezentace Ukrajiny. S jeho týmem odborníci v bojích o medaile příliš nepočítali, přesto se Ukrajinci dostali už mezi nejlepších osm mužstev, když v osmifinále vyřadili na penalty Švýcarsko. Ne však zásluhou slavného kanonýra, ten totiž svůj pokus pokazil.

Článek

Jak vám bylo, když jste hned v úvodu rozstřelu nedal penaltu?

Hrozně. Už když jsem na ni šel, měl jsem obavy. Kopl jsem to špatně.

Takže jste si po utkání asi hodně oddechl...

A jak! Spoluhráči mi dali hezký dárek. Ani se na mne moc nezlobili. Nevím, co bych dělal, kdybychom kvůli mojí neproměněné penaltě prohráli. Neumím si to představit.

Vám ty penalty v poslední době v důležitých zápasech moc nejdou, čím si to vysvětlujete?

Nijak zvlášť se tím netrápím. Od finále Ligy mistrů s Juventusem, které jsem rozhodl, jsem se netrefil loni ve finále s Liverpoolem a teď. Asi je neumím kopat... Určitě to není nekoncentrovaností nebo podceněním. Nijak zvlášť nervózní také nejsem. Prostě jsem dvě penalty kopnul špatně.

Věřil jste, že může Ukrajina dojít až do čtvrtfinále?

My můžeme dojít ještě dál! Nevyšel nám zápas se Španělskem. Se Švýcary to bylo těžké a tvrdé utkání, jsou houževnatí, výborně brání. Určitě jsme splnili to, s čím jsme na šampionát jeli. Neskončit ve skupině. Všechno další je navíc.

Už můžete hrát v pohodě...

To určitě ne. Nejlépe se mi hraje pod tlakem a ten cítím stále větší.

Čeká vás Itálie, ta má obranu ještě lepší než Švýcarsko...

Italské obránce znám ze Serie A všechny. Nesta je můj spoluhráč. Vím, co by na ně mohlo platit, ale oni si mne také budou hlídat, znají mě. Nebudu samozřejmě říkat, co na ně chystáme. Zápas bude hodně o mých spoluhráčích.

Jste kapitán a hvězda týmu, máte výsadní postavení?

V žádném případě, to by nedělalo dobrotu. Moje úloha oproti spoluhráčům je větší snad jen v tom, že ode mne všichni očekávají, že na sebe vezmu víc odpovědnosti, o což se snažím. Musím mužstvo posilovat i morálně, ale tenhle tým chce hodně moc uspět. Vždyť samostatná Ukrajina je na šampionátu poprvé.

Reklama

Související témata: